Vega Vrijdag: miso aubergine pizza
We vonden dat het eens nodig tijd was voor pizza. Omdat je dat soms gewoon verdient (hallo #selfcare!) en omdat je na een lange dag soms écht niet de energie hebt om nog lang in de keuken te staan. Maar dan kiezen we wél voor een vega pizza, met flink wat groenten. Dit recept van zusje Culy is daarvoor perfect.
De pizza wordt rijkelijk belegd met supergezonde aubergine. Daarmee werk je al flink wat veggies naar binnen, maar je zou ook kunnen kiezen voor de groentebodems van Magioni). Dan hoef je al helemáál niet te vrezen dat je niet aan je dagelijkse portie groenten komt.
Benodigdheden voor vega 2 pizza’s:
- 2 pizzabodems (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
- 1 blik gepelde tomaten van goede kwaliteit (liefst San Marzano)
- 2 bollen mozzarella
- 1 theelepel gedroogde chilivlokken
- Zout & peper
- Paar blaadjes verse basilicum
Voor de miso aubergines:
- 2 kleine aubergines (of een mix van verschillende vormen)
- 1 eetlepel witte of gele miso
- 1 eetlepel mirin
- 1 eetlepel sake
- 1 eetlepel suiker
- 2 theelepels sesamolie
- Sesamzaadjes
- Een snuf zout
Vega pizza met aubergine, mozzarella en miso
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Snijd de aubergines in plakken. Bestrooi ze met een beetje zout.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk met een eetlepel sesamolie. Wrijf de aubergines aan beide kanten over de bakplaat met sesamolie (zodat de olie aan beide kanten zit) en verdeel ze over de bakplaat.
Bak ze 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat het vruchtvlees mooi zacht is geworden en de aubergines beginnen te krimpen.
Maak ondertussen de miso dressing. Verwarm daarvoor de mirin en sake in een klein pannetje. Breng aan de kook, laat 20 seconden pruttelen en zet het vuur laag. Roer de miso en de suiker erdoor met een garde, tot de suiker is opgelost. Haal het pannetje van het vuur en voeg de overige eetlepel sesamolie toe.
Check of de aubergines gaar zijn, haal ze uit de oven en zet de temperatuur van de oven op 250 graden.
Leg de pizzabodems op twee bakplaten. Plet de San Marzano-tomaten tussen je vingers en verdeel ze over de pizzabodems. Let op dat er niet teveel vocht uit het blik mee komt; schep dat er zonodig af. Bewaar het vocht en gebruik het bijvoorbeeld in risotto of in een saus.
Beleg de pizza’s met de gebakken aubergine. Schep de miso dressing op de plakjes aubergine en bestrooi met de sesam. Verdeel de mozzarella over de pizza’s en bestrooi met de gedroogde chili. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Laat de miso aubergine pizza’s in 8 tot 10 minuten gaar worden in de oven. Haal ze eruit, bestrooi ze met de verse basilicum en snijd ze in stukken.