Vega Vrijdag: pasta bolognaise (met paddenstoelen in plaats van vlees)
Deze vega pasta bolognaise van zusje Culy is typisch zo’n gevalletje waarmee je mensen in de maling kunt nemen. Ofwel: als je zou beweren dat er vlees in zit, dan zouden mensen het geloven. Maar niets is minder waar: de volle smaak in dit gerecht is geheel te danken aan de porcini (paddenstoelen). Probeer ‘t zelf maar eens, dan weet je vanzelf wat we bedoelen.
En daarmee is deze vega pasta bolognaise niet alleen dier- en milieuvriendelijk, maar ook nog eens behoorlijk gezond. In de saus gaan namelijk niet alleen stukjes paddenstoelen, maar ook bleekselderij, wortel en tomaat. Je krijgt er dus flink wat groenten mee binnen, zonder het comfort van een zalig pastagerecht te moeten missen.
Dé beste 8 vegan restaurants in Lissabon voor op je bucketlist
Benodigdheden voor 2 personen:
- 2 grote wortelen (of vier kleine), fijn gesnipperd
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij, fijn gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijn gehakt
- 45 gram gedroogde porcini
- 4 eetlepels olijfolie
- 1/2 chilivlokken
- 10 gram verse peterselie, fijn gehakt (+ extra)
- Scheutje sojasaus
- 1 1/2 eetlepel tomatenpuree
- 50 draaien zwarte peper van de molen
- 250 gram papardelle
- 40 gram parmezaan geraspt
- Snuf nootmuskaat
- 3 eetlepels room
No joke: je kunt zometeen een vegan gekookt eitje eten (en dat wil je)
Vega pasta bolognaise
Vul je waterkoker en breng aan de kook. Doe de gedroogde porcini vast in een grote kom. Schenk het kokende water bij de porcini en laat 10 minuten weken. Giet daarna het water weg, maar bewaar er een half kopje van. Hak de afgegoten porcini zo fijn mogelijk.
Verhit een scheut olijfolie op medium vuur en fruit daarin de wortelen, ui en de bleekselderij tot de stukjes zacht zijn. Voeg daarna de knoflook, de chilivlokken, de peterselie en heen scheutje sojasaus toe en roer alles goed door. Laat op laag tot medium vuur gedurende vijf minuten stoven.
Draai het vuur nu wat hoger en voeg de porcini, de tomatenpuree en heel veel zwarte peper toe. Proef en voeg naar smaak nog wat extra peper of chilivlokken toe.
Waarom het beter voor de wereld en jezelf is om seizoensgroente én fruit te eten
Kook de pasta al dente volgens de verpakking. Giet af, maar bewaar ook hier een kopje van het pastawater. Voeg dit toe aan de pan met de porcini en roer goed. Schenk ook het halve kopje van het porciniwater bij de pan en laat een paar minuten op zacht vuur pruttelen.
Voeg tot slot de helft van de parmezaan en de room toe en roer alles door elkaar. Voeg ook de afgegoten papardelle toe en schep alles door elkaar, zodat de pasta de saus goed heeft opgenomen.
Haal van het vuur en schep de papardelle op met rucola gevulde borden. Maak de vega pasta bolognaise af met extra parmezaan en met wat extra verse peterselie.
Vegan zalm en pulled paddo’s: we testten de nieuwste vleesvervangers