Vega Vrijdag: nasi goreng met lentegroenten
Deze vega nasi goreng met lentegroenten van zusje Culy is typisch zo’n maaltje waarmee je op krachten komt. In de basisversie is die al heel erg lekker; met de toppings zet je ‘m helemaal naar je eigen hand. En hadden we al gezegd dat seizoensgroenten áltijd lekkerder zijn? Met dit gerecht doe je dat principe alle eer aan. Vega nasi goreng met het beste van de lente it is!
Wil je deze vega nasi goreng toch liever plantaardig houden? Kies dan plantaardige kroepoek en laat het eitje weg. Ideëen voor vegan toppings zijn een beetje kimchi, kipstuckjes en/of gegrilde tofu. Allemaal lekker.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 450 gram langkorrelige rijst
- 400 gram groene asperges, in stukjes
- 250 gram doperwten, ontdooid
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels ketjap manis
- Sap van 1 limoen
- Scheut plantaardige olie
Voor de boemboe:
- 2 sjalotjes, grof gesneden
- 4 teentjes knoflook, grof gesneden
- 2 rode chilipepers, grof gesneden
- 2 duimen gember, geschild en grof gesneden
- Handje limoenblaadjes, in stukjes
Goed nieuws: de prijskloof tussen vlees en vleesvervangers krimpt
Voor de toppings:
- 3 lente-uien, in dunne ringen
- 4 gebakken eitjes (optioneel)
- Madame Jeanette sambal (optioneel)
- Vegetarische kroepoek (optioneel)
Vega nasi goreng met lentegroenten
Kook de rijst volgens de verpakking en laat afkoelen, liefst een dag van tevoren.
Maak een boemboe van de sjalot, knoflook, pepers, gember en limoenblaadjes door alles te vijzelen (of gebruik je keukenmachine) tot een pasta.
Verhit een flinke laag olie in een wok en fruit daarin de boemboe aan tot de aroma’s vrijkomen.
Roer er de vissaus doorheen (laat ‘m weg voor een vega versie). Roerbak hierin de groene asperges tot ze knapperig zijn. Voeg de rijst in drie delen toe en roer goed tot alles knapperig is. Voeg de doperwten, het limoensap en de ketjap manis toe en roer goed.
Proef, breng op smaak met zout en peper en schep de nasi in borden. Maak de vega nasi goreng af met bosui, limoen en toppings naar keuze.