Vegan vrijdag: Aziatische currysoep (laksa) met tofu, peultjes en pinda’s
Kokosmelk is wat ons betreft onmisbaar in een vega(n) dieet: voor in je havermout bij het ontbijt, in sapjes of in heerlijke Aziatische curry’s en soepen. Deze week delen we een heerlijke Aziatische soep op basis van kokosmelk (laksa) van ons culinaire zusje Culy. Dit recept bevat heel wat gezonde kruiden en specerijen (zoals kurkuma en gember): ideaal om je weerstand een boost te geven.
Dit recept is naast superlekker en voedzaam ook nog eens 100 procent vegan. Dat bewijst nog maar eens dat vegan eten helemaal niet moet inboeten op smaak, voedingsstoffen en creativiteit.
Vind je een vegan dieet toch nog lastig? Misschien helpt deze guide met de voor(oor)delen, struggles en tips voor elke veganist.
Ingrediënten voor 3 à 4 personen
- Scheutje neutrale olie
- 200 gram peultjes
- 200 gram tofu, in blokjes
- 1 duim gember, geraspt
- 500 ml kokosmelk
- 250 ml groentebouillon
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 stengel citroengras
- 1 theelepel kurkuma
- Handje koriander
- 1 gedroogde chilipeper, in fijne ringetjes
- 1 stengel bosui, fijngehakt
- Handje pinda’s, fijngehakt en geroosterd
Voor de currypasta
- 3 gedroogde pepers (geweekt in heet water)
- 1 sjalotje, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel komijnzaad (djintan)
- 1 theelepel suiker
- 2 stukjes verse kurkuma, fijngehakt
- Zout & peper
- Plantaardige olie
> Ook lekker: Broccolisalade met amandel en miso-sinaasappeldressing
Zo maak je de vegetarische laksa
Zelfgemaakte laksapasta
Laat de gedroogde rode chilipepers ongeveer een uur weken in heet water, tot ze zacht zijn. Hak ze grof en doe ze in een vijzel.
Stamp de chilipepers fijn en voeg de overige ingrediënten beetje voor beetje toe, tot alles fijngehakt is. Doe er zout en peper bij en roer er een beetje olie doorheen. Zodra het mengsel eruit ziet als een stevige pasta, ben je klaar.
De soep maken
Verhit een scheutje neutrale olie in een grote koekenpan. Voeg de geraspte gember toe en laat een minuutje bakken. Bak vervolgens de peultjes samen met de tofu knapperig in de olie en voeg er vervolgens 2 eetlepels van de laksapasta aan toe.
Laat de smaken even intrekken op een laag tot medium-vuur en voeg er vervolgens de kokosmelk en de groentebouillon aan toe. Roer door met een houten lepel.
Voeg nu ook de sojasaus, citroengras en kurkuma toe. Proef en voeg naar smaak meer van de currypasta toe.
Serveer in kommen en werk af met de verse koriander, bosui, gehakte pinda’s en de chili.
Meer vega recepten:
- More veggies: 11 x recepten met veel groenten voor de nodige vitamines
- Vega Vrijdag: kruidige (vegan) falafel van jackfruit
- Vega Vrijdag: Pindasoep met zoete aardappel en citroengras