Vega Vrijdag: vega gebakken rijst van de bakplaat
Tussen deze vega gebakken rijst van de bakplaat weet zusje Culy heel wat groenten te verstoppen. Dat maakt dit recept niet alleen súper lekker, maar ook heel erg voedzaam. Worden we blij van!
Wil je deze vega gebakken rijst volledig plantaardig maken? Dan zou je de eieren kunnen weglaten, of er tofu bij serveren in de plaats.
Pas op: deze dingen zijn dus níét vegan (waarvan je het wel zou verwachten)
Ingrediënten voor 5 personen:
- 500 gram rijst, gekookt en afgekoeld
- 1 theelepel zout
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels sesamolie
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 100 ml zonnebloemolie
- 300 gram shiitake
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 duim gember, geraspt
- 1 theelepel rode chilivlokken
- 500 gram groentemix uit de diepvries (bijv. erwten, wortel en sperzieboontjes)
- 1 eetlepel sojasaus
- 5 eieren
- 2 stengels bosui, in fijne ringetjes
Vega gebakken rijst van de bakplaat
Verwarm de oven voor tot 230 graden. Plaats een bakplaat met opstaande rand in het midden van de oven.
Neem er een mengkom bij en meng de rijst met het zout, 2 eetlepels sojasaus, de sesamolie en de helft van de gesnipperde ui. Roer goed.
Gebruik ovenwanten om de warme bakplaat uit de oven te halen en spreid het rijstmengsel uit op de plaat. Bak dit 15 minuten in de warme oven.
Verhit ondertussen een scheut neutrale olie op medium vuur en bak er de resterende ui in aan. Doe dit 1 à 2 minuten, of tot de uien glazig worden.
De gezondheidsvoordelen van groenten rechtstreeks uit de zee (ja, echt!)
Voeg nog eens 6 eetlepels olie toe en doe de paddenstoelen, knoflook, gember, 1 eetlepel sojasaus en chilivlokken erbij. Zet het vuur lager en bak nog eens 10 minuten mee, of tot de paddenstoelen mooi zacht zijn.
Haal de bakplaat uit de oven, voeg de gemixte groenten toe en schep alles om. Maak vijf kuiltjes in de rijst, druppel er een beetje olie in en breek de eieren in elk kuiltje. Zet nog eens 6 à 10 minuten in de warme oven, tot de eiwitten goed gestold zijn.
Klaar om te serveren? Lepel de paddenstoelen met de saus over de bakplaat en maak de vega gebakken rijst af met bosui.
Een simpele keukentruc: groentebouillon maken van overgebleven groenten