Vega Vrijdag: mushroom masala (Indiase curry met paddenstoelen)
We hebben het al vaak gezegd: paddenstoelen zijn en blijven één van de lekkerste ingrediënten om vlees te vervangen. In deze vega curry van zusje Culy spelen ze de hoofdrol en wij raden iedereen aan om deze vitaminebom vaker op tafel te zetten.
En met een béétje uitgeruste kruidenkast hoef je voor deze vega curry met paddenstoelen helemaal niet zoveel in huis te halen. De meeste specerijen heb je waarschijnlijk standaard op voorraad; laat je dus vooral niet intimideren door de ingrediëntenlijst.
In deze ‘clean’ groente zitten de minste pesticiden (in het mandje gooien dus!)
Ingrediënten voor 3 personen:
- Scheut plantaardige olie (of gebruik ghee)
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 1 duim gember, geschild
- 1 teen knoflook
- 1 witte ui, geschild en in grove stukken
- 1 grote tomaat, in blokjes
- 200 ml kokosmelk
- 1/4 theelepel gemalen kurkuma
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1 flinke theelepel kerrie
- 2 eetlepels zoete mangochutney
- Flinke snuf zout
- Klont boter
- 300 gram oesterzwammen
- 1/4 theelepel garam masala
- 200 gram Basmati
Om te serveren:
- Pakje pappadums
- 3 eetlepels koriander, fijn gehakt
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- Extra chilipoeder
Mushroom masala (Indiase curry met paddenstoelen)
Verhit een scheut olie in een ruime pan op laag vuur. Vijzel de komijnzaadjes kort en fruit ze aan in de olie.
Doe gember, knoflook, ui en tomaat in een blender en mix tot een pasta. Voeg deze pasta toe aan de pan zodra de komijnzaadjes beginnen te dansen.
Voeg na een paar minuten de kokosmelk, kurkuma, komijnpoeder, chilipoeder, kerrie, mangochutney en een flinke snuf zout toe. Roer goed gedurende 1 à 2 minuten. Voeg een scheutje water toe en leg een deksel op de pan. Laat zo pruttelen op laag vuur.
Bak ondertussen de paddenstoelen knapperig in een klont boter in een andere pan en breng op smaak met zout en peper. Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
Voeg de paddenstoelen en de garam masala toe aan de pan met saus en schep alles door elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat meer zout toe.
Schep de vega curry met paddenstoelen in kommen en maak af met een schep yoghurt, met de koriander en met wat extra chilipoeder. Serveer de vega curry met rijst en pappadums.