Vega Vrijdag: klassieke vega champignonsoep
Een klassieke champignonsoep is in de regel hartstikke vega en daarmee een ideale aftrap voor een vegetarisch (kerst)menu. Wij delen hier het handige basisrecept van culinair zusje Culy.
Liever een vegan versie van dit recept? Ga dan op zoek naar plantaardige vervangers van boter en kookroom, wat met het huidige supermarktaanbod gelukkig al lang geen probleem meer zou mogen zijn.
Meer diepgang tijdens de feestdagen? Zó gooi je mooie onderwerpen op tafel
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 klont boter (Kerrygold)
- 1 sjalotje, fijn gesnipperd
- 400 gram kastanjechampignons, in stukken gekruimeld
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 grote aardappel, geschild en in blokjes
- 400 ml groentebouillon
- 200 ml room
- Zout & peper
- Bosje verse peterselie
5 manieren om ‘aardig te eten’ (spoiler: het is makkelijker dan je denkt)
Zo maak je de klassieke vega champignonsoep
- Verhit een klont boter op medium vuur en bak de fijn gesnipperde sjalot tot deze glazig is. Draai het vuur hoger en voeg de verkruimelde paddenstoelen toe. Tip: snijd een paar paddenstoelen in mooie plakjes en vis deze uit de pan, deze kun je straks gebruiken bij de afwerking. Bak tot de paddenstoelen mooi knapperig zijn en voeg de knoflook toe. Bak nog een minuutje mee.
- Voeg de aardappelblokjes, groentebouillon en de room toe (bewaar een beetje room voor de afwerking) en laat een kwartiertje zachtjes pruttelen.
- Mix met de staafmixer tot een mooie gladde soep. Is de champignonsoep wat te dik, voeg dan een klein beetje water toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de champignonsoep over kommen en maak af met een scheutje room, de paddenstoelen (optioneel) en wat verse peterselie.
5x comfortfood waar je het snel warm van krijgt op winterse dagen