Vegan Vrijdag: carpaccio van tomaat met pistachetopping
Vlees 1-op-1 vervangen door vleesvervangers is een makkelijk als je weinig denkwerk wil verrichten in je (vegan keuken). Toch vinden wij het net zo’n leuke oefening om vlees te vervangen door spannende combinaties met groenten. En dat is exact wat ons culinaire zusje Culy in deze vega carpaccio van tomaat heeft gedaan. De pistache-olijftopping barst van de smaak en tilt die tomaten instant naar een hoger niveau.
Je raadt het al: voor deze vega carpaccio is de kwaliteit van de tomaten cruciaal. Helaas betekent dat in Nederland eigenlijk: maak dit gerecht in de zomer. Dan zijn de tomaten natuurlijk in seizoen, en dat is beter voor de planeet, voor je portemonnee én voor de smaak.
Onderzoek: deze kaassoort bevat meer vitamine dan je waarschijnlijk denkt
Benodigdheden voor 3 à 4 personen (als bijgerecht)
- 4 grote, rijpe tomaten (of 2 coeurs de boeufs tomaten)
Voor de topping:
- 135 gram Taggia olijven
- 2 eetlepels geroosterde pistachenootjes
- Rasp en sap van 1/2 sinaasappel
- 1 theelepel ras el hanout
- Handje verse muntblaadjes, fijn gehakt
- 1/2 eetlepel rijstazijn
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- Snuf suiker
- Zout & peper
Vega carpaccio van tomaat
Gebruik een scherp keukenmes om de tomaten in zo fijn mogelijke plakken te snijden. Schik de tomaten op een schaal, besprenkel met extra vierge olijfolie en bestrooi met een snuf Maldon. Laat in de tomaat trekken terwijl je de rest van de toppings maakt.
Onderzoek: deze kaassoort bevat meer vitamine dan je waarschijnlijk denkt
Hak daarvoor zowel de olijven als de geroosterde pistachenootjes zo fijn mogelijk. Doe ze samen met het sinaasappelsap, de ras el hanout, de fijngehakte munt en de rijstazijn in een kom en breng op smaak met een snufje suiker en flink wat zout en peper. Roer goed.
Verdeel dit mengsel over de vega carpaccio en rasp er ten slotte wat sinaasappelschil overheen. Lekker met getoast brood.