Vega vrijdag: burrata salade met citrus en pijnboompitjes
Met burrata kun je ontzettend lekker vegetarisch koken. De romige kaas is van zichzelf al zó lekker, dat ‘ie eigenlijk niet heel veel meer nodig heeft. Kijk maar naar deze burrata salade met citrus, pijnboompitjes en lavendelolie van zusje Culy. In feite is het een behoorlijk simpel gerecht, en toch heeft het een behoorlijke wow-factor.
Wij eten deze burrata salade graag als lunch, maar eigenlijk kun je ‘m net zo goed ‘s avonds serveren. Geef het gerecht in dat geval een beetje meer body, bijvoorbeeld door er wat zuurdesembrood of nog wat extra groene sla bij te serveren.
Benodigdheden voor 2 personen
Voor de lavendelolie:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel vloeibare honing
- 1/2 theelepel gedroogde lavendel
- 1/4 teentje knoflook, geperst
- Snuf zout
Voor de burrata salade:
- 1 sinaasappel (rasp en vruchtvlees)
- 1 grapefruit
- 2 bollen burrata (of 4 kleine burratini)
- 1 à 2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
Burrata salade met citrus, lavendelolie en pijnboompitjes
Doe alle ingrediënten voor de lavendelolie in een steelpannetje op medium vuur. Begint de olie zachtjes te pruttelen? Haal de olie onmiddellijk van het vuur, roer en laat volledig afkoelen.
Rasp de schil van de sinaasappel (vang dit in een apart kommetje op) en pel de vrucht. Verwijder de witte stukjes door met een mesje langs de vrucht te snijden. Snijd in schijven van 1 centimeter dik. Doe hetzelfde voor de grapefruit, maar raspen hoeft niet.
Toast de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze een mooi kleurtje krijgen.
Verdeel de citrusvruchten over twee borden of kommen en schik in het midden een bol burrata. Lepel er wat van de lavendelolie over en maak af met de pijnboompitjes, de sinaasappelrasp en wat extra lavendel.
5 x gezonde & vegan snacks voor tijdens je roadtrip deze zomer