Vega Vrijdag: bladerdeegtaartjes met ricotta, tuinbonen en munt
Bij warmer weer hebben we wat vaker behoefte aan lichte, frisse gerechten. Deze vega bladerdeegtaartjes met tuinbonen, ricotta en munt (van zusje Culy) zijn daar een perfect voorbeeld van.
En heb je in de tuin of op je balkon nog andere verse kruiden, zoals dille of basilicum? Gooi ze gerust nog bovenop de vega bladerdeegtaartjes, voor extra frisheid en als ode aan de zomer.
Benodigdheden voor 5 vega bladerdeegtaartjes
- 5 bladerdeegvierkantjes (300 gram)
- 1 ei, losgeklopt met 2 theelepels (plantaardige) melk of room
- 250 gram ricotta
- Handje verse munt
- Extra vierge olijfolie
- Zout & peper
Voor de tuinbonenspread
- 300 gram tuinbonen, uit de vriezer, ontdooid
- Handje verse basilicum
- Scheutje olijfolie
- Kneepje citroensap
- Zout & peper
Vega bladerdeegtaartjes met ricotta, tuinbonen en munt
Verwarm de oven voor op 200˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de 5 bladerdeegvierkantjes op de bakplaat.
Vouw nu langs de vier zijden van de deeglapjes een rand deeg van 1 cm naar binnen. Duw de randen voorzichtig aan en bestrijk de randen met het losgeklopte eimengsel.
Prik met een vork in het middelste deel van de deeglapjes willekeurige gaatjes (ongeveer 8 per deeglap). Zet de bakplaat in de oven en bak 15 minuten tot het bladerdeeg mooi goudbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen. Duw het bladerdeeg eventueel voorzichtig plat met de achterkant van een eetlepel.
Maak intussen de spread van tuinbonen. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender en mix tot een chunky massa. Proef en kruid eventueel af met extra zout & peper.
Is het bladerdeeg afgekoeld? Verdeel dan de tuinbonen, de ricotta en de muntblaadjes over de taartjes. Werk de vega bladerdeegtaartjes af met een scheutje extra vierge olijfolie van kwaliteit en met een snuf zeezout en zwarte peper.