Leer surfen op de golven van het leven (ontwikkel meer veerkracht)
Iedereen maakt in zijn leven gelukkige tijden en minder gemakkelijke periodes mee. Hoe ga je om met tegenslag? Lukt het je om de surfen op de golven van het leven? Zo ontwikkel je meer veerkracht.
Soms lijken er dingen in je leven te gebeuren die overweldigend zijn. Denk aan ziekte, ontslag, een ongeluk, scheiding of het plotseling overlijden van een dierbaar persoon. Het zijn allemaal gebeurtenissen die deel uit kunnen maken van het leven en die soms onvermijdelijk en oncontroleerbaar zijn.
Veerkracht ontwikkelen
Bij dit soort situaties kan het aanvoelen alsof je wordt opgetild en neergesmakt door een grote golf. Je zit in een rollercoaster van emoties en je wordt heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees.
Soms kan het ook aanvoelen alsof je vastzit in een moeras en steeds verder wegzakt, hoe hard je ook worstelt om eruit te komen. Hoe zorg je ervoor dat je kunt terugveren na die eerste mokerslag?
Hoe makkelijk (of moeilijk) maak je het voor jezelf?
Over de gebeurtenis en de gevoelens die deze bij je oproept, heb je waarschijnlijk geen controle. Ook al was de situatie te voorkomen geweest, dan nog is het gebeurd en daar heb je mee te dealen.
Erkenning van de situatie en van wat deze bij je oproept, is de eerste stap op weg naar een veerkrachtige reactie. Relativeer de gebeurtenis dus niet en schaam je ook niet voor wat deze bij jou aan gevoelens oproept.
Dat tegenslag en rampspoed kunnen zorgen voor sterke emoties als boosheid, paniek en verdriet bij jou, is heel normaal. Om zo snel mogelijk terug te kunnen veren, gaat het erom zelf niet nog meer situaties te creëren die je verder weg brengen van een gelukkig leven.
Leren surfen begint bij bewustwording
De kunst is dus om de ongemak en pijn van het verlies zo klein mogelijk te maken voor jezelf. Het is vaak namelijk niet alleen de gebeurtenis waar je onder lijdt. Ook jouw interpretatie van de situatie en jouw oordelen erover kunnen – net als sterke overtuigingen -extra pijn veroorzaken of ervoor zorgen dat je langer pijn ervaart.
Voor het minimaliseren van de pijn moet je je bewust worden van je gedachten, gevoelens en acties. Zijn het geruststellende gedachten of roepen ze juist paniek op? Blijf je na aanvankelijke verontwaardiging of boosheid in deze gevoelens hangen of kun je de angst, machteloosheid, pijn of het verdriet eronder voelen? Ga je actief zoeken naar oplossingen of wacht je op acties van anderen?
Als je kunt zien welke gedachten, gevoelens en acties je uit de put kunnen helpen en welke je alleen maar verder in de put laten zakken, kun je een keuze maken. Dan surf je op de golf in plaats van dat de golf je meesleurt.
Je hoeft dit niet allemaal alleen te doen. Een goede psychotherapeut kan je hierbij helpen. Een edelsteen als obsidiaan kan je ondersteunen in het doorbreken van negatieve denkpatronen en het toelaten van verborgen gevoelens. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een wikkelarmband of mala ketting met deze steen dragen.
Steeds weer op je surfboard kruipen
Als je op de golven van het leven leert surfen, zal het regelmatig voorkomen dat je van je surfboard wordt gegooid. Bijvoorbeeld als de golf neerslaat. Het gaat erom steeds weer op je mentale surfboard te kruipen in plaats van een speelbal te worden op de golven van het lot.
Blijf je steeds beter op je surfboard staan door kalm te blijven en mee te bewegen met de golven, dan maakt dat niet alleen veel mentale en emotionele energie vrij.
Iedere keer dat het je lukt om belemmerende en blokkerende gedachten los te laten en onaangename gevoelens te transformeren door effectieve acties te ondernemen, geeft dat kracht en (zelf)vertrouwen.
Op deze manier ben je in staat om terug te veren na iedere uitdaging die het leven je aanbiedt. Je komt zelfs sterker uit de ‘strijd’. Je voelt je namelijk niet alleen zelfverzekerder, maar je ervaart ook meer innerlijke rust. Daardoor kun je de ups en downs van het leven beter aan.
Wat het je nog meer kan opleveren
Het kan zelfs zijn dat je bij een volgende tegenslag de ‘golf’ van emoties al ziet aankomen, zodat je al bij voorbaat kunt anticiperen en een strategie kunt kiezen die voorkomt dat de situatie je meesleurt naar de diepte.
Het kan dan gebeuren dat je vrij snel na het verdriet en de pijn gevoelens van dankbaarheid gaat ervaren voor alles wat positief was aan je baan, relatie of de dierbare overledene.
Wat je hiermee doet, is betekenis geven aan de situatie. Daardoor kun je groeien als persoon. En wellicht nog belangrijker: dan ben je in staat het leven te vieren. Compleet met al zijn hoogte- en dieptepunten.
Dit artikel is geschreven door gastauteur Annemiek van der Krogt. Zij is empathietrainer en daarnaast geluksblogger voor Zentana.nl. In haar blogs geeft ze jou tips en trics om jezelf gelukkig, sterk en energiek te voelen. Zelf vindt ze haar geluksmomentjes in zingen, paardrijden, haar moestuin en de vrije natuur. Ze omringt zich graag met inspirerende mensen en producten, zoals planten en mooie edelstenen.