Zo gebruik jij kwetsbaarheid als een krachtige tool voor persoonlijke groei
We willen sterk en succesvol zijn. Willen? Voor veel mensen voelt het zelfs als ‘moeten’. En als we falen, moeten we veerkracht tonen om zo snel mogelijk terug te keren naar succes. Hierbij laten we graag onze kwetsbaarheid naar de achtergrond verdwijnen. En toch, als we onze kwetsbaarheid toelaten, geeft het kracht, verrijkt en verbindt het. Kortom, je ervaart meer geluk en balans.
Want kwetsbaarheid tonen vereist lef, want we zijn vaak bang ons bloot te geven. Dit vloeit voort uit de angst om afgewezen te worden. Mensen zijn bang om écht te voelen, want bij kwetsbaarheid kunnen pijnlijke emoties naar boven komen.
Wij spraken Wineke van Aken, mindfulness coach bij Mettamind en begeleider bij de meditatie-app Petit BamBou, over de kracht van kwetsbaarheid. Deze 5 inzichten én een oefening over kwetsbaarheid zullen je helpen over de drempel heen te gaan.
Zie in dat kwetsbaar niet hetzelfde is als zwakte
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is kwetsbaarheid niet hetzelfde als zwakte. “Het helpt om je emoties er gewoon te laten zijn en deze te omarmen. Dus toegeven dat je bang bent om iets nieuws te doen, dat moeilijke gesprek voeren of een eerlijke, ongezoute mening geven. Dat brengt ontspanning waardoor er ruimte komt om te kunnen handelen op een manier die past bij de situatie”, legt Wineke van Aken uit aan BEDROCK.
Sluit je niet af voor wat je voelt
Kwetsbaarheid roept pijnlijke emoties op zoals angst, ongemak, verdriet… Daarom proberen we ons van onze kwetsbaarheid af te sluiten door onze emoties op een afstand te houden. “Het is niet erg”, zeggen we, “ik moet doorzetten”, “ik moet niet zo zeuren”. We willen graag sterk en zelfverzekerd overkomen.
Maar het helpt niet om je emoties opzij te zetten, want ze zijn er nu eenmaal. Sterker nog, ze negeren kan ze juist vergroten. “De sleutel ligt in het openstaan voor ongemakkelijke emoties, alles voelen wat het met zich meebrengt en weten dat emoties je iets te vertellen hebben wat voor jou van waarde is” voegt Wineke van Aken toe.
Stop alles onder controle te willen hebben
Als je jezelf kwetsbaar opstelt, loop je risico. Risico om te falen als je iets nieuws probeert, afgewezen te
worden als je je mening geeft, niet aardig gevonden als je nee zegt. Dit zijn geen leuke ervaringen en daarom gaan we ze liever uit de weg. Accepteer wat buiten je ligt en dat je niet alles kunt controleren.
Nieuwe ervaringen gaan altijd samen met een gevoel van kwetsbaarheid. “ Eigenlijk bestaat volledige controle ook niet. Er gebeurt altijd iets onverwachts. Het kan ook een opluchting zijn om te beseffen dat je niet alles onder controle kunt hebben.”, zegt Wineke.
Zie kwetsbaarheid als verbindende factor
Relaties verdiep je als ieder zich meer bloot durft te geven, bijvoorbeeld door meer persoonlijke informatie te delen of om eens wél te zeggen wat je echt voelt. Dit kan alleen door je kwetsbaarheid te tonen. Andersom kunnen we ook leren meer open te staan voor de kwetsbaarheid van anderen. Niet door advies te geven, problemen te minimaliseren of gerust te stellen. Maar gewoon door te luisteren naar de ander, zonder oordeel. Accepteer jezelf en de ander zoals die is.
Gebruik je kwetsbaarheid voor een meer verdraagzame wereld
“Waar gevaar is, groeit dat wat redt”, zei de dichter Hölderlin. Nu we weten dat jezelf openstellen voor
kwetsbaarheid zorgt voor een diepere verbinding, zullen we met een zachtere en vriendelijkere manier
omgaan met onszelf en anderen. Dit verandert onze houding en de manier waarop we de wereld zien,
waardoor we meer blijheid, liefde en geluk ervaren. We kunnen deze kracht ook gebruiken om een positieve impuls te geven aan de wereld om ons heen. We creëren zo iets dat groter is dan onszelf.
Durf jij? Een concrete oefening om zelf aan de slag te gaan
Wineke van Aken begeleidt in de meditatie- en mindfulness app Petit BamBou een nieuw programma van 10 sessies over kwetsbaarheid. Ze stelt een korte basisoefening voor van enkele minuten: “Door meditatie
verbinden we met onszelf, omdat we onze gevoelens toelaten, zonder erover te oordelen. Dit geeft ons meer rust en leert ons om vriendelijk met onszelf om te gaan en positiever te zijn.”
● Ga zitten of liggen. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling.
● Vraag jezelf: “Wat voel ik op dit moment?” En laat je emoties en fysieke sensaties naar boven komen.
● Voel je je kwetsbaar op dit moment? Probeer niet na te denken over de oorzaak, maar blijf op een
afstand nieuwsgierig kijken naar wat er in je gebeurt.
● Merk de emoties op die opkomen, ook al zijn ze ongemakkelijk, zoals verdriet, angst of boosheid.
Wees vriendelijk voor jezelf en accepteer dat deze emoties er zijn.
● Keer na een paar minuten weer terug naar je ademhaling. Voel je buik op en neer gaan, het contact
van je lichaam met de ondergrond.
● Open langzaam je ogen.