Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 22 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Veelgebruikte pijnstillers zijn een gevaar voor water in Nederland

Dat er veel troep in ons water terecht komt, is bekend. het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht de risico’s voor het watermilieu. Vooral de pijnstiller diclofenac komt veel te veel voor in ons oppervlaktewater, dit komt omdat deze pijnstiller vaak op de huid wordt gesmeerd en weg spoelt via douchen of het wassen van kleding en de invloed van pijnstillers is een gevaar voor ons water.

Niet alleen diclofenac is een boosdoener, ook andere bekende pijnstillers zijn een gevaar voor water. Makkelijk verkrijgbare middelen als Ibuprofen en naproxen zijn een risico voor de kwaliteit van het water. De voorgestelde Europese norm voor diclofenac wordt echter zelfs op de helft van de onderzochte plaatsen overschreden, bleek uit het onderzoek van het RIVM.

Pijnstillers gevaar voor water

Medicijnresten die in het water terecht komen, kunnen schadelijk zijn voor dieren die erin en erop leven, waarschuwt het instituut. Dokters en consumenten moeten hier meer informatie over krijgen en zouden zoveel mogelijk voor milieuvriendelijke pijnstillers moeten kiezen, vindt de organisatie. Paracetamol en aspirine bijvoorbeeld belasten het water minder en zijn dus een betere keuze.

Niet alleen medicijnen zijn een aanslag op het water, ook industrieel afvalwater en pesticiden in landbouw vervuilen het water en maakt waterzuivering voor drinkwater stukken ingewikkelder.

Genezen beter dan voorkomen

Toch is het niet altijd te voorkomen dat medicijnresten in het water terecht komen. De werkzaamheid en veiligheid van medicijnen voor de patiënt, zijn nog altijd het belangrijkste benadrukt het RIVM. In dit geval is genezen beter dan voorkomen.

Milieubelasting verminderen

Er wordt hard gewerkt aan manieren om de milieubelasting van pijnstillers te verminderen. Tot op heden kan de rioolwaterzuivering kan medicijnresten niet goed uit het water halen, dus moeten we regelen dat ze er minder in belanden. Zo min mogelijk slikken is natuurlijk helemaal goed, schrijft het RIVM, alleen dat is niet altijd te voorkomen.

Wat kun je zelf doen

Er zijn verschillende manieren om water te nuttigen. Een van de alternatieven voor kraanwater, is een waterfilter in huis installeren.

Toch meldt Pointer dat het geen noodzaak is om kraanwater te filteren. De dure filters voor thuis brengen zelfs risico’s met zich mee. Ze schrijven dat een waterfilter bij onjuist gebruik een voedingsbodem is voor bacteriën. Ook op Drinkwaterplatform zijn ze niet positief over de drinkwaterfilters die men massaal in huis haalt. Het is een goed vermarkt product, maar effectief? Dat valt te bezien. Waterfilters maken drinkwater inderdaad zachter en ontkalken het deels, maar kalk in drinkwater heeft ook een functie. Je krijgt er immers sterke botten van.

Flessenwater

Wil je kraanwater toch vermijden, dan is fleswater een alternatief. Maar let wel op! Er zit een verschil tussen fleswater. Zo heb je mineraalwater en bronwater, waarbij mineraalwater direct bij de bron verpakt wordt en bronwater eerst vervoerd moet worden.

Daarnaast komt fleswater bijna altijd uit ondergrondse bronnen. Het verpakte water dat in Nederland te koop is, komt voornamelijk uit bronnen in Nederland, België en Frankrijk. Nederlands fleswater komt vaak uit dezelfde bron als, je raadt het al, kraanwater.

Ellie Brik (78): ‘Ik wandel vaak alleen en daar ben ik helemaal aan gewend’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️