Wat betekent het als je veel droomt (én je dromen altijd onthoudt)?
Soms word je wakker en heb je zomaar twee dromen onthouden, de dag erop kan je uit je bed stappen zonder het gevoel te hebben dat je gedroomd had: toch dromen we elke nacht, alleen herinneren we dit niet altijd. Wat betekent het als je wél vaak je dromen onthoudt?
Terwijl je lichaam aan het ontspannen is, kunnen je hersenen nog druk bezig zijn. Dromen zeggen iets over je dag, maar ook over je nacht. Kom erachter wat jouw dromen betekenen.
Waarom droom ik zoveel?
Het is nog niet helemaal helder hoe ons brein werkt als het aankomt op dromen, maar we weten wel wat het betekent voor je slaap.
Dromen in onze slaap: dit is hoe dat werkt
Als we slapen, doorlopen we verschillende cycli en elke cyclus bestaat ook weer uit enkele slaapstadia. “De meest complexe dromen en de dromen die je herinnert, heb je in je remslaap, ook wel de droomslaap genoemd”, vertelt Inge Declercq, neuroloog en slaapexpert, aan HLN. “Maar je droomt in élk slaapstadium.” Je dromen kunnen gaan over dingen die je overdag meegemaakt hebt. Vaak zit daar wel een bijzondere twist aan, omdat je gedachteproces ‘s nachts anders werkt dan overdag.
“Dat je droomt, is een goed ding. Zo geven je hersenen al wat ze nog te verwerken hebben een plaats en stomen ze zich klaar om weer fris aan de dag te beginnen. Als je je dromen herinnert, kan dat dus een teken zijn dat je brein een goed herstelvermogen heeft”, vertelt Declercq verder. Volgens het Gezondheidsplein heb je meer remslaap gehad als je meer droomt en dan ben je ook meer uitgerust.
Intense dromen onthouden: dat is weer een slecht teken
Het is een goed teken dat je je dromen herinnert, alleen zit daar ook een ‘maar’ aan. Er is bewijs gevonden dat je beter slaapt als je je dromen herinnert, maar toch kunnen intense dromen je nachtrust ook weer dwarszitten. Het Gezondheidsplein geeft aan dat je daardoor juist vermoeid wakker kan worden.
Volgens Declercq zijn te levendige dromen ook een alarmsignaal. Volgens haar heeft dat met stress te maken. “Als je doorheen de dag veel prikkels opvangt of emotioneel heel gevoelig bent, kan het dat je brein ’s nachts ook nog overprikkeld is en veel te verwerken heeft. Dat zou voor intensere dromen kunnen zorgen of meer onderbroken remslaap. En in de ergere gevallen dan nachtmerries of slapeloosheid”, zegt ze. Naast het feit dat nachtmerries onthouden niet fijn is, kan je die soort dromen dus niet als iets positiefs zijn als je ze onthoudt. Angstige dromen kunnen er ook voor zorgen dat je vermoeid wakker wordt.
Het is dus niet erg om veel te dromen, maar dat hoeft niet gelijk te betekenen dat je goed slaapt. Dat heeft weer te maken met de intensiteit en de soort dromen die je hebt.