Van oude dekens naar unieke jassen: Claire geeft retro een nieuw leven
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en met die gedachte weet Claire, de creatieve geest achter Good Time Charlie, een unieke draai te geven aan het begrip upcycling. Met haar innovatieve kledingmerk tovert ze oude dekens om tot nieuwe, stijlvolle kledingstukken zoals jassen, bodywarmers en tassen. Het resultaat? Bijzondere ontwerpen met een verhaal, waarin geen enkel stuk hetzelfde is.
De opvallende prints maken ze ideaal voor festivals, maar ook voor dagelijks gebruik zijn deze duurzame eyecatchers een waardevolle toevoeging aan je garderobe.
Passie voor duurzaamheid en creativiteit
Een jas die aanvoelt als een warme deken, maar er ook nog eens funky uitziet – dat is precies wat Claire met haar kledingmerk Good Time Charlie wil neerzetten. Met een passie voor duurzaamheid en creativiteit maakt ze van vintage dekens opvallende jassen, bodywarmers en tassen die je nergens anders zult vinden.
Alles wordt ontworpen vanuit haar gigantische atelier in Amsterdam Noord, waar je zelf een deken kunt uitzoeken en je eigen custom made jas kunt laten maken. Liever meteen iets passends scoren? Dan kun je een kijkje nemen in de nieuwe pop-up winkel aan de Prinsengracht 254. Hier hangt een selectie met ready-made items al voor je klaar.
Interview met Claire van Good Time Charlie
We gingen op bij bezoek bij Claire in haar atelier en spraken over het creatieve proces, haar liefde voor vintage materialen en hoe ze van iets ouds iets compleet nieuws maakt.
Vertel eens over je bedrijf. Wat doe je?
“Bij Good Time Charlie werk ik met wat ik graag ‘vergeten schatten’ noem: prachtige vintage dekens die ik transformeer tot unieke, draagbare kunstwerkjes. De dekens vind ik één voor één, meestal via Marktplaats of particulieren die ze nog hebben liggen of hebben geërfd.
Mijn werk gaat over het herontdekken van de schoonheid en waarde van materialen uit het verleden. Ik gebruik zowel wollen dekens als synthetische en blends. Het is een ode aan duurzaamheid, creativiteit en het idee dat we niet steeds iets nieuws hoeven te maken, maar juist kunnen bouwen op wat er al is.”
Wanneer wist je, hier ga ik mijn werk van maken?
“Het begon tijdens de pandemie, toen mijn werk als filmmaker stil lag. Ik zat samen met een vriendin bij een kampvuur, waar zij onder een prachtige deken zat. Het zag er een beetje onhandig uit, en ik dacht: waarom zou je die niet dragen in plaats van eronder zitten? Dat speelse idee bleef hangen.
Ik vroeg mijn tante om een eerste model te maken, maar omdat de pandemie aanhield, besloot ik het zelf te leren. Dus ik kocht een naai- en lockmachine en leerde naaien via YouTube. Het zoeken naar bijzondere materialen werd al snel een verslavende ontdekkingstocht, en de vraag naar mijn creaties nam enorm toe.
Hoewel ik klein begon, was mijn passie niet te stoppen. Tot op de dag van vandaag werk ik met dezelfde energie en plezier aan elk ontwerp.”
Hoe onderscheid je je van andere modeontwerpers?
“Mijn ontwerpen ontstaan in samenwerking met de materialen waarmee ik werk. Geen massaproductie, geen vooropgezet plan — elke deken vertelt zijn eigen verhaal en bepaalt wat het wil worden. Het is een creatief proces dat verder gaat dan mode; het is een herwaardering van textiel, een zoektocht naar vergeten schatten.
Daarnaast focus ik me op inspiratie: ik wil mensen laten zien hoe waardevol en mooi hergebruik kan zijn, en hoe we de rijkdom van het verleden opnieuw kunnen omarmen.”
Stel, ik wil een Good Time Charlie-jas. Hoe ga je te werk?
“Hier in mijn atelier kun je zelf een deken uit mijn collectie kiezen. Daarvoor kun je een afspraak maken via de booking tool op mijn Insta. We beginnen met koffie of thee: even landen en kennismaken. Daarna trek ik vanalles uit de kast en sla ik de dekens om je heen zodat je gaat voelen of het een match is.
Daarna bespreken we hoe jij jouw jas wilt hebben: lang of kort, met of zonder capuchon, mouwloos, of iets anders. Vervolgens mag je ook zelf de afwerking en de knopen kiezen. En dan ga ik aan de slag voor jou!”
En wat kost dat dan?
“De prijzen van mijn jassen variëren. Ready-made jassen starten vanaf 350 euro en custom-made jassen beginnen bij 375 euro, plus de kosten van de deken (tussen de 50 en 150 euro, afhankelijk van de kwaliteit en zeldzaamheid). Daarnaast bied ik ook andere modellen aan, zoals binnenjasjes vanaf 199 euro en vestjes vanaf 149 euro.”
Hoe zie je de toekomst voor je? Waar wil je je op richten?
“Mijn droom is om mijn werk en visie breder te delen. Ik wil nieuwe items ontwerpen, zoals funky pakken, en samenwerken met andere labels die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Daarnaast wil ik meer tijd besteden aan het vinden van vergeten textiel. Dat ‘goudzoekersgevoel’ van zoeken en vinden geeft me energie.
Mijn achtergrond als film- en tv-maker wil ik ook integreren: bezielde content maken en een inspirerend kanaal starten dat mensen raakt. Het voelt alsof ik pas aan het begin sta en er nog zoveel te ontdekken is.”
Wat is jouw tip voor anderen die erover denken om voor zichzelf te beginnen?
“Zoek iets wat je écht raakt, waar je blij van wordt, en durf daarin te vertrouwen. Begin klein, maar met een groot hart. En vergeet niet dat je onderweg mag spelen, ontdekken en zelfs fouten maken — dat zijn de momenten waarop je het meest leert. Als je doet wat je liefhebt, straalt dat vanzelf uit en inspireer je anderen.”
Meer lezen over upcycling? Lees hier hoe er van oude koffers haute couture wordt gemaakt en waarom je écht geen nieuwe outfit hoeft te kopen voor de feestdagen.