Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Psyche Vandaag
Leestijd: 4 minuten

Valéry ondergaat krachtige cleansing technieken in India: ‘kotsend in de bosjes’

Valéry (33) is niet vies van spirituele praktijken en zoekt vaak de grenzen op van zelfontwikkeling. Zelfs als dat betekent dat ze uit haar comfortzone moet stappen. Zo belandde zij tijdens haar laatste trip naar India bij SWAN, een retreat waar cleansing centraal staat. Dit was een ayurvedisch centrum waar men leefde volgens de normen en waarden van Ayurveda.

Spirituele cleansings

“Nog voordat we aan de meditatiecursus konden beginnen, moesten alle cursisten eerst gereinigd worden. De regel was simpel: je mocht best een meditatiesessie of kampvuur overslaan (persoonlijk kan ik niet ontkennen dat ik elk meditatiemoment om 3 uur ’s nachts heb bijgewoond, maar dat terzijde). Echter, de opperguru van het centrum was onverbiddelijk: iedereen móest deelnemen aan de cleansings.

Dit werd me overigens bij het inchecken al verteld. “Fair enough,” had ik geantwoord. Maar eerlijk is eerlijk: die informatie ging het ene oor in en het andere weer uit. Na een lange reis vol tegenslagen was ik allang blij dat ik mijn hut had bereikt en eindelijk mijn ogen even dicht kon doen. Als ik daarvoor moest beloven mee te doen aan zo’n cleansing? Geen probleem. Mijn woord had hij.

Na zo’n heerlijke nacht, begon het. De veelbesproken cleansing. Of beter gezegd, de talloze cleansings. Want deze reinigingen gingen de hele week door.

Reiniging 1: Trataka

Ik wist niet eens dat het bestond, maar blijkbaar moesten onze ogen ook gereinigd worden. We bevonden ons in een donkere hut, midden in de jungle, waar ook buiten geen straaltje licht te zien was. Het enige licht kwam van de halfvolle maan. Ik zat samen met de andere cursisten op een rijtje op kussens, en vlak voor ons stonden houten blokken met kaarsen erop.

Na een korte meditatie moest ik mijn ogen openen en staren naar het helderste puntje van de vlam. Mijn ogen begonnen al snel als een malle te tranen, maar ik moest blijven zitten. Zonder te bewegen. Zonder te knipperen. Na een tijdje gaf de guru het signaal om onze ogen te sluiten en te herstellen, om daarna opnieuw te beginnen. Blijkbaar werkt het traanvocht als een soort interne oogwassing.

Reiniging 2: Neti kriya

De volgende stap: mijn neusgaten en neusholtes grondig reinigen met Neti kriya. Hiervoor gebruikten we een zoutoplossing die we in een speciaal gietertje deden. De bedoeling was simpel: de zoutoplossing moest door mijn neusholtes stromen, met als resultaat dat slijm gemakkelijker uit mijn neus liep.

Deze reiniging bleek een hele lijst voordelen te hebben. Het helpt tegen verkoudheid en griep, maar pakt ook stiekem de spierspanning in je gezicht aan. Het resultaat? Een jeugdige, frisse glow. Bovendien zou het stress, mentale chaos en milde depressies verminderen

Reiniging 3: Kapalabhati

Natuurlijk konden we onze longen niet vergeten. Ook deze moesten gereinigd worden, en wel met Kapalabhati. Wat een naam, hè? Het komt van Kapal, wat ‘schedel’ betekent (inclusief alles wat daarbinnen zit en doet), en Bhati, wat zoiets betekent als ‘stralend’ of ‘glanzend’.

We moesten op een natuurlijke, passieve manier inademen. Daarna volgde een scherpe, actieve uitademing, waarbij we onze buikspieren moesten samentrekken. Het voelde alsof ik mijn longen niet alleen aan het schoonmaken was, maar ook mijn hele lichaam een flinke oppepper gaf.

Reiniging 4: Nauli 

Bij deze reiniging draait het allemaal om het stimuleren, masseren en schoonmaken van de organen in je buikholte. Ik moest ik rechtop gaan staan. Na een paar keer goed in- en uit te ademen, moest ik mijn buikspieren naar binnen en omhoog trekken, alsof ik mijn navel richting mijn ruggengraat wilde brengen. Dit heet Uddiyana Bandha, werd mij verteld. Makkelijker gezegd dan gedaan, kan ik je zeggen.

Vervolgens moest ik de zogenaamde Nauli-bewegingen maken; rechte buikspieren naar voren te duwen, terwijl de rest van mijn buik ingetrokken bleef. Daarna moest ik afwisselend mijn linker- en rechterkant naar voren duwen. Ten slotte moest ik een soort golfachtige bewegingen maken met mijn buikspieren.

Reiniging 5: Dhouti

Deze Dhouti is eentje voor de die hards, want het draait volledig om het reinigen van je darmen. En nope, dat gebeurt niet op een subtiele manier. Ik moest die ochtend op een lege maag verschijnen – logisch, want wat hier ging gebeuren zou nogal intens worden. Het doel? Mijn maag leegmaken. Letterlijk.

De opdracht was simpel maar uitdagend: ik moest water drinken. Héél veel water. En dan niet zomaar nippen, nee, ik moest glazen achterover slaan alsof mijn leven ervan afhing. Zodra mijn maag vol zat, was het tijd voor de grote finale: ik moest mijn vingers in mijn keel steken om over te geven. Ik kan je eerlijk zeggen dat toen ik kotsend in de bosjes stond, ik behoorlijk twijfelde aan mijn life choices.

Twijfel jij of je – net als Valéry, een detox kan gebruiken? In dit artikel geven wij acht tekenen waardoor het duidelijk wordt dat je klaar bent voor een detox.

Detoxen & vasten: wat heb je er eigenlijk aan? En is het echt zo gezond voor je?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️