Hoe vakantiehuizen bijdragen aan duurzaam toerisme en de lokale economie
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fmallorca.jpg)
De wereld van het reizen is constant in beweging, maar de laatste jaren valt één verschuiving op: de opkomst van mindful, duurzaam en slow travel. Steeds meer reizigers willen niet alleen nieuwe bestemmingen ontdekken, maar ook de impact van hun verblijf minimaliseren. Wist je bijvoorbeeld dat het hebben van een vakantiehuis kan dragen aan duurzaam toerisme?
We leggen uit hoe.
Duurzaam reizen
Of het nu gaat om het verlagen van je CO2-voetafdruk of het ondersteunen van lokale gemeenschappen, steeds meer mensen kiezen voor een bewuste en duurzame vakantie. En daar kan een vakantiewoning bij helpen. Hoe zit dat?
Wie vaker naar zuidelijke bestemmingen zoals Spanje of Portugal reist, heeft vast weleens vakantiehuizen gezien die er weinig bewoond uitzien. Eigenaren kunnen daar immers niet het hele jaar verblijven, maar alleen tijdens de vakanties. Dit zorgt ervoor dat veel van deze huizen het grootste deel van het jaar leeg staan, wat bijdraagt aan de kille spooksfeer in zuidelijke dorpen. Ze missen de levendigheid én inkomsten die lokale gemeenschappen nodig hebben. Zonde toch?
Een vakantiehuis dat bijdraagt aan de lokale economie
Maar wist je dat het bezitten van een tweede vakantiewoning juist de lokale economie kan ondersteunen en duurzaamheid kan bevorderen? En dat klinkt misschien ingewikkelder dan het is, al dat papierwerk van een tweede huis. Toch valt dat reuze mee. Met het lifestyle merk en co-owner-platform August Collections kun je makkelijk én met een goed gevoel een vakantiehuis bezitten en dat delen met andere mensen.
In tegenstelling tot traditionele vakantiehuizen die vaak leeg staan, biedt mede-eigenaarschap namelijk de voordelen van het gezamenlijk eigendom, wat zorgt voor een hogere bezettingsgraad. Hoe handig? Zo ben je niet in je eentje verantwoordelijk dat het huis ook écht het hele jaar gebruikt wordt.
De CEO van August Collections, Mélie Dunod legt uit aan BEDROCK: “De huizen zijn vaak het grootste deel van het jaar bewoond, en de lokale gemeenschappen profiteren enorm van deze consistente bezetting.” Het co-ownershipmodel is een voorbeeld van hoe bewust reizen niet alleen over de reis zelf gaat, maar ook over de impact op de bestemming en de bevolking. Het biedt immers een duurzame oplossing voor de leegstand van vakantiehuizen en zorgt ervoor dat lokale gemeenschappen continu profiteren van het toerisme.
Werkt het ook écht?
Of zo’n model ook echt werkt, blijkt onder meer uit de bezettingsgraad van de August Homes. Daaruit blijkt dat de huisjes van januari tot november 2024 bezet waren tussen de 75 en 80 procent. Best netjes dus. Je vakanties worden namelijk makkelijk en flexibel geboekt via een boekingssysteem, dat eigenaren tot wel twintig weken per jaar in hun huis laat verblijven en dat dus kunnen afwisselen met andere co-owners, zelfs in het laagseizoen.
Last-minute boekingen zijn ook mogelijk, wat weer bijdraagt aan een nóg hogere bezetting van de huizen. Dat is een heuse win-win, want reizigers spenderen zo bijna het hele jaar door geld in lokale winkels, restaurants en andere bedrijven.
Wat werkt dat als samen een vakantievilla koopt?
Bovendien kun je ook op vakantie gaan bij andere huisjes. “Als eigenaar koop je niet slechts één vakantiehuis – je bezit een aandeel in een zorgvuldig samengestelde collectie van vier tot vijf prachtige woningen waar je gemiddeld twaalf weken per jaar mag doorbrengen. Wij zorgen voor het volledige beheer: van afhandeling van het aankoopproces tot toezicht op het onderhoud. Zo ondersteunen onze experts de eigenaren bij financiële en juridische overwegingen, waardoor we een soepel en zorgeloos proces garanderen,” legt Mélie uit.
Je hebt dus niet één, maar meerdere huisjes waar je als mede-eigenaar van kunt genieten. Bovendien hoef je je niet zorgen te maken over dagelijks beheer of onderhoud. En dat is stiekem best fijn.
Reizen met de trein lang je vakantiehuizen
Een ander voordeel is dat de vakantiehuisje makkelijk te bereiken zijn met de trein of auto. Zo maak je door heel Europa makkelijk een roadtrip maken door Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
Kortom: voor slow travel en duurzaam reizen is dit misschien wel een nieuwe uitkomst. Het mede-eigenar zijn van verschillende vakantiehuisjes. Ben jij er al klaar voor?