Hoe het zit met jouw vaginale gezondheid? Doe de check (+7 tips)
Het menselijke lichaam werkt als een ontzettend verfijnd en complex ecosysteem bestaande uit wel triljoenen micro-organismes. Oók onze vaginale microbioom valt daaronder. Wat betekent dat eigenlijk, hoe zorg je dat jouw vaginale gezondheid op peil is en niet geheel onbelangrijk: hoe verbeter je jouw vaginale gezondheid?
Een sexy onderwerp is het misschien niet, maar interessant en belangrijk zéker wel! We duiken in de wereld van het vaginale microbioom en ontdekken waarom het zo belangrijk is dat je vaginale gezondheid op peil is.
Wat is vaginale gezondheid eigenlijk?
Hebben we het over vaginale gezondheid, dan wordt daar simpel gezegd het vaginale microbioom mee bedoeld. Het is een gigantische samenwerking van triljoenen micro-organismen (inderdaad: voornamelijk bestaande uit bacteriën) in het vaginale kanaal.
Al die micro-organismen bij elkaar zorgen voor evenwicht en biodiversiteit van verschillende bacteriën. Je raadt het al: hoe meer diversiteit en evenwicht, hoe beter deze de gezondheid van vrouwen kunnen beïnvloeden. Waarom dat zo belangrijk is? Simpel:
1. Kans op infecties wordt minder
Door een gezond evenwicht aan verschillende bacteriën worden vaginale infecties zoveel mogelijk voorkomen. Het risico op een bacteriële vaginose of schimmelinfectie wordt daardoor verminderd.
2. Draagt bij aan vruchtbaarheid
Een optimaal microbioom – met voldoende verschillende micro-organismen – draagt bij aan een zogenoemde reproductieve gezondheid. Het vaginale microbioom heeft namelijk invloed op vruchtbaarheid, gezonde zwangerschappen en complicaties zoals vroeggeboorte.
3. Helpt tegen immuuninfecties
De vagina is een zogeheten slijmvliesplaats, ofwel een immuunplaats voor bacteriën, óók bacteriën die ons ziek kunnen maken. Een goed gebalanceerd microbioom is belangrijk, omdat het helpt ziekteverwekkers buiten te houden en het immuunsysteem in het algemeen veerkrachtiger te maken tegen indringers.
4. Hormoonregulatie
Onze hormonen, leeftijd en levensfase beïnvloeden stuk voor stuk het microbioom. Zo is de vaginale pH-waarde tijdens de menstruatie tijdelijk een stuk hoger waardoor bepaalde bacteriën makkelijker kunnen groeien.
Anders dan bij de microbioom in onze darmen is het vaginale microbioom minder divers en daarom ook kwetsbaarder. Tel daar de menstruatie, veranderingen in levensstijl en seks bij op en je hebt een goed recept voor een veranderend microbioom.
Des te belangrijk is om te zorgen dat jouw vaginale gezondheid op peil blijft. De hamvraag is alleen: hoe check je jouw vaginale gezondheid?
Je vaginale gezondheid checken
Je vaginale gezondheid is verminderd wanneer het bepaalde bacteriën sterker aanwezig zijn en daardoor een disbalans veroorzaken.
Wil je onderzoeken hoe het zit met jouw vaginale gezondheid? Dan is het vooral belangrijk om te letten op tekenen van je lichaam die anders kunnen zijn dan normaal. Je kunt hierop letten:
- Meer afscheiding. Gezonde vaginale afscheiding is doorzichtig tot melk-kleurig zonder al te sterke geur. Plotselinge verandering in kleur of geur kunnen wijzen op een disbalans.
- Je hebt kriebel. Kriebel, roodheid of irritatie kunnen wijzen op een vaginaal probleem.
- Je menstruatiecyclus is onregelmatig. Heb je normaal gesproken een regelmatige menstruatie en heb je ineens tussentijdse bloedingen? Dat kan wijzen op een hormonaal disbalans.
- Pijnlijke seks. Pijn tijdens penetratie kan wijzen op geen goede vaginale gezondheid en wijzen op een probleem met het vaginale microbioom. Je kunt letten op pijn, een oncomfortabel gevoel en op hoe nat je wordt tijdens de seks. Is dit anders dan gewoonlijk? Dan kan dat wijzen op een disbalans.
Een gezond vaginaal microbioom is dus ontzettend essentieel voor je vaginale gezondheid, maar óók voor je algehele gezondheid.
Hoe kun je nu op dagelijkse basis keuzes maken die bijdragen aan je (vaginale) gezondheid? Gelukkig is dat niet heel ingewikkeld, maar wél belangrijk om te weten.
Je vaginale gezondheid verbeteren
Op deze simpele, maar effectieve manieren kun je jouw vaginale health verbeteren:
1. Vaginale hygiëne
Je vaginale gezondheid houd je simpelweg op peil door geen toxische zeepjes te gebruiken, maar milde natuurlijke ingrediënten die de vaginale hygiëne juist bevorderen. Zo zorg je voor een gezonde pH-waarde en een goede omgeving voor het vaginale microbioom.
2. Draag katoenen ondergoed
Het dragen van katoenen ondergoed in plaats van synthetisch ondergoed is slim, omdat het microbioom beter kan ‘luchten’. Zo wordt de kans op infecties en schimmels kleiner.
3. Kies de juiste voeding
Gezonde voeding is voor ontzettend veel processen in het lichaam bevorderlijk, zo ook voor onze vaginale gezondheid.
Eet voldoende fruit, groenten en volkoren producten om de biodiversiteit in het microbioom te helpen.
Waarom ik soms preventief een mental health dag inplan (en jij dat ook zou moeten doen)
Daarnaast is het belangrijk om voldoende voeding met probiotica binnen te krijgen, zoals yoghurt, kefir en kimchi. Wetenschappelijk onderzoek laat namelijk zien dat het een positieve impact heeft op de vaginale gezondheid.
4. Drink voldoende water
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: drink genoeg water! Het is niet alleen goed voor een stralende huid, maar het heeft ook een positieve invloed op je vaginale gezondheid en vruchtbaarheid.
5. Veilige seks
Een condoom gebruiken tijdens de seks helpt niet alleen om zwangerschappen en SOA’s te voorkomen, maar ook om je vaginale microbioom gezond te houden. Een condoom beschermt je namelijk tegen de bacteriën van nieuwe bedpartners waardoor je natuurlijke vaginale gezondheid in balans blijft.
6. No stress
Stress is, zo weten we inmiddels, slecht voor zowat alles in ons lijf. Zo óók voor de vaginale gezondheid, omdat het ons verfijnde balans van micro-organismes in de war brengt.
7. Sporten
Je lichaam regelmatig bewegen is goed voor je algehele gezondheid, en dus voor je vaginale gezondheid. Simple as that! Een half uur per dag bewegen rennen, yoga of naar de sportschool gaan draagt bij aan een gezonde hormoonregulatie.
Er valt nog héél veel te leren over vrouwelijke gezondheid, en dan vooral down there. De wetenschap blijft gelukkig altijd onderzoek doen naar de complexe vaginale gezondheid en de gezondheid van vrouwen in het algemeen. We need it!
Een pijnlijk lichaam? Dit is waarom je opgekropte emoties kunt voelen