5 tips om je vagina gezond te houden (en waarom dat zo belangrijk is)
Wist jij dat je vagina een pH-waarde heeft en dat die kan veranderen? Want wees eerlijk: hoe vaak denk je nou na of je vagina gezond is? Maar wanneer je regelmatig last hebt van een bacteriële schimmelinfectie dan weet je hoe vervelend het kan zijn. Daarom delen we vijf tips om de pH-waarde in je vagina gezond te houden.
Even een snelle opfriscursus: de pH-waarde is een maat voor de zuurgraad. Bij een pH van zeven is de zuurgraad neutraal. Een pH-waarde van onder de zeven is zuur. Een waarde boven de zeven noemen we basisch. Een gezonde vagina is aan de zure kant en heeft een pH-waarde van ongeveer vier.
‘Deze zure omgeving in je vagina is erg belangrijk, dit zorgt ervoor dat het resistent blijft tegen infecties en bacteriële overgroei’, legt gynaecoloog Eden Fromberg uit op MBG.
‘Een overmatige groei van bacteriën kan groeien in vagina’s die uit balans zijn’, vult gynaecoloog Wendie Trubow aan. Dit kan leiden tot bacteriële vaginose, een veelvoorkomende vorm van vaginale ontsteking die gepaard gaat met ongebruikelijke afscheiding, geur en pijn tijdens de seks.
Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om je vagina in balans te houden, maar als je terugkerende bacteriële vaginose hebt, maak dan een afspraak bij je huisarts.
Invloeden op de pH-waarde van je vagina
Wat heeft er precies allemaal invloed op de pH-waarde van je vagina? In welke fase van je menstruatiecyclus je zit, of je antibiotica slikt en welke voeding je eet. ‘Je vagina is in wezen gewoon een momentopname van wat er in het lichaam in de darmen gebeurt,’ zei Trubow. Daarom vijf tips om je darmen – en je pH gezond te houden:
Zo behoud je een goede pH-waarde in je vagina
Better be safe than sorry!
1. Neem probiotica
Het slikken van probiotica supplementen of poeders helpt je darmwand te versterken. In yoghurt, kombucha en zuurkool zit ook veel probiotica. Volgens Fromberg kan dit helpen je vaginale bacteriën gezond te houden.
Kies het liefst voor een probiotica die ook de bacterie ‘lactobacillus’ bevat. Dit zijn bacteriën die vagina’s gezond en in balans houden volgens de gynaecoloog.
2. Eet simpel en gezond
Wat je eet heeft volgens Trubow direct invloed op je gezondheid van alle delen van je lichaam, inclusief je vagina.
Eet dus vooral onbewerkte voeding, groene en complexe koolhydraten en weinig voeding die ontstekingen veroorzaken in je darmen, zoals alcohol, suiker en bewerkte voeding.
3. Maak je vagina níet schoon tijdens het douchen
Er zijn een hoop vaginale shampoos en crèmes te koop, maar je hebt dat echt niet nodig: vagina’s reinigen zichzelf. Het schoonmaken van de buitenkant van je vagina is wel belangrijk, maar je hoeft je vagina aan de binnenkant niet af te spoelen.
‘Dit kan ervoor zorgen dat je de vagina ontdoet van zowel slechte als goed bacteriën. De vagina is niet ontworpen om van binnenuit gespoeld te worden’, zegt Trubow.
4. Gebruik een condoom
Ook seks kan de pH van je vagina verstoren. Sperma zit aan de basisch-kant, dus het kan de zure pH van je vagina beïnvloeden, volgens Fromberg. Een condoom beschermt je niet alleen tegen zwanger worden maar houdt dus ook je vagina gezond.
5. Doe op tijd je natte bikinibroekje uit
Natte kleding is een omgeving waarin bacteriën zich makkelijk vermenigvuldigen en uitbreiden. Breng daarom zo weinig mogelijk tijd door in natte, synthetische stoffen zoals zwemkleding en sportkleding.
Fijne trucs om je vagina te beschermen tijdens het (synthetische) bikiniseizoen
Hoe weet je nou of bovenstaande tips werken? Volgens Trubow werkt het als je niks merkt. Huh? Ze bedoelt daarmee: als jouw darmgezondheid optimaal is, dan word je vagina onzichtbaar. Net zoals je niet nadenkt over je ellebogen, zo hoort je vagina te zijn. Merk je niks bijzonders aan je vagina, dan is hij dus gezond.