9x redenen waarom je vagina soms anders kan ruiken
Hoe ongemakkelijk het ook kan zijn, het is volkomen normaal dat je vagina soms wat anders (lees: minder fijn) kan ruiken. Het is dan ook nergens voor nodig om je vagina te wassen met allerlei speciale zeepjes of geurtjes. Wél is het handig om te begrijpen waar de veranderingen in geur ineens vandaan kunnen komen.
Dít zijn de negen redenen waarom je vagina soms anders kan ruiken.
1. Je menstruatiecyclus
De hormoonveranderingen tijdens je menstruatiecyclus kunnen veel invloed hebben op de geur van je vagina. Vlak voor en tijdens je menstruatie kun je een sterkere geur hebben door de aanwezigheid van bloed. De geur kan een metaalachtige tint hebben en verdwijnt meestal weer na je menstruatie, maar kan ook na je menstruatie opspelen.
2. Zweet en vochtigheid
Net als de rest van je lichaam, kan ook je het gebied rond je vagina zweten, bijvoorbeeld na inspanning of als het warm is. De zweetklieren rond je vagina kunnen namelijk vocht produceren dat zich mengt met bacteriën op de huid, wat weer kan leiden tot een intensere geur. Het dragen van ademende stoffen zoals katoen is een aanrader.
3. Voeding
Wat je eet, kan invloed hebben op hoe je vagina ruikt. Voedingsmiddelen zoals knoflook, ui, en bepaalde kruiden kunnen bijvoorbeeld een sterkere lichaamsgeur veroorzaken, inclusief de geur van je vagina. Er wordt weleens gezegd dat het eten van ananas de vaginale geur zoeter kan maken. Hoewel we dat graag geloven, is dat echter nooit bewezen.
4. Seks
Na de seks kan je vaginale geur tijdelijk veranderen. Dat komt door de mix van vaginale afscheiding met sperma, wat een andere pH-waarde heeft. Daardoor kan er even een andere geur ontstaan die na een tijdje weer verdwijnt.
5. Schimmelinfecties
Ruik je een sterke, kaasachtige geur? Dan heb je waarschijnlijk een schimmelinfectie, zoals een candida-infectie. Je hebt dan vaak ook last van andere symptomen zoals jeuk en een witte, brokkelige afscheiding. Gelukkig zijn schimmelinfecties meestal makkelijk te behandelen met medicijnen die je kunt kopen bij de apotheek.
6. Bacteriële vaginose
Een andere veelvoorkomende oorzaak van vaginale geurverandering is een bacteriële vaginose. Daar kan je last van hebben wanneer de natuurlijke balans van de bacteriën in je vagina verstoord raakt, wat kan leiden tot een visachtige geur. Bij een bacteriële vaginose heb je vaak last van dunne, grijsachtige afscheiding. Het is belangrijk om het te laten behandelen, omdat het anders kan leiden tot andere complicaties.
7. Strakke kleding
Yup, óók het dragen van strakke kleding, zoals leggings of skinny jeans, kan warmte en vochtigheid vasthouden rond de vagina, wat een goede broedplaats kan zijn voor bacteriën. Dat kan weer leiden tot een sterkere geur. Het is daarom handig om regelmatig losse, ademende kleding te dragen om de luchtcirculatie te bevorderen en ongewenste geurtjes te voorkomen.
8. Hormonale veranderingen
Naast je menstruatiecyclus kunnen andere hormonale veranderingen, zoals tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze, ook invloed hebben op de geur van je vagina. Die veranderingen zijn meestal tijdelijk, maar als je merkt dat de geur langdurig anders is, dan kan het geen kwaad om het toch te bespreken met je huisarts.
9. Medicijnen en gezondheid
Last but not least: medicijnen zoals antibiotica kunnen de balans van bacteriën in je vagina behoorlijk verstoren, wat er ook voor kan zorgen dat je vagina anders kan ruiken. Ook ziektes zoals diabetes kunnen invloed hebben op de vaginale geur. Zo kunnen hoge bloedsuikerspiegels bijvoorbeeld leiden tot een zoetere geur. Heb je het idee dat je gezondheid de oorzaak is? Raadpleeg dan altijd je arts voor advies.
Hoewel veranderingen in vaginale geur soms verontrustend kunnen zijn, zijn ze vaak hartstikke normaal en gewoonweg het resultaat van één van de eerder genoemde factoren. Je lichaam is immers voortdurend in beweging en veranderingen in geur zijn meestal tijdelijk. Als je je zorgen maakt, aarzel dan niet om medisch advies in te winnen!
Zó hou je jouw vagina gezond:
- Hoe het zit met jouw vaginale gezondheid? Doe de check (+7 tips)
- Welke voeding is wel en niet goed voor je vagina?
- Vaginaal stomen: is dit wel zo’n goed idee?
- 5 tips om je vagina gezond te houden (en waarom dat zo belangrijk is)