Julia van Buuren
Julia van Buuren Welzijn 23 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Moet jij vaak plassen? Met deze tips houd je het langer op

Denk je net je blaas geleegd te hebben, moet je alwéér naar het toilet. Veel vrouwen (en mannen) lopen tegen dit probleem aan en dat kan best lastig zijn. Gelukkig zijn er simpele oplossingen, die helpen tegen vaak plassen.

Hoe vaak plassen is normaal? De meeste mensen plassen ongeveer zes tot acht uur per 24 uur.

Vaak plassen

Er zijn verschillende redenen waarom je vaak moet plassen. Wanneer je regelmatig plotseling heel nodig moet plassen en zeker wel negen keer per 24 uur naar de wc gaat, kan je last hebben van een overactieve blaas. Het kan dan zelfs zo zijn dat je soms wat urine verliest.

De blaas spant zich dan te vroeg aan, wanneer deze nog niet helemaal vol is. Je krijgt daardoor de drang om te plassen, maar in werkelijkheid is de blaas dus nog niet zo vol.

Dit komt vaak voor bij oudere mensen. Bijvoorbeeld als je uit voorzorg te vaak naar de wc gaat waardoor je blaas niet goed meer plas kan ophouden. Of wanneer je bang bent om urine te verliezen en als je bekkenbodemspieren altijd aangespannen zijn. Sommige medicijnen (bijvoorbeeld tegen depressie) kunnen ook een oorzaak zijn. Tot slot zijn irritatie aan de blaas door een (eerdere) blaasontsteking of bestraling of een operatie in het kleine bekken oorzaken van vaak plassen.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Stress
  • Blaasstenen of een blaastumor
  • Zenuwproblemen
  • Te veel alcohol, drugs of cafeïne

Dit helpt bij vaak plassen

Wanneer je vaak moet plassen is het verstandig om minder koffie, thee, frisdrank en energiedrank te drinken, cafeïne en koolzuur zorgen er namelijk voor dat je vaker moet plassen. Ook alcohol en drugs worden sterk afgeraden.

Daarnaast helpt een gezond eetpatroon. Het is belangrijk om genoeg vezels en antioxidanten binnen te krijgen. Ben je wat te zwaar? Dan kan afvallen zeker helpen, dit zorgt er namelijk voor dat er minder druk op je blaas komt te staan.

Misschien zou je denken dat minder drinken dé oplossing is tegen minder vaak plassen, maar niets is minder waar. Het is juist belangrijk om genoeg water te drinken, zeker 1.5 liter per dag.

Blaas en bekkenbodemspieren trainen

Naast wat je in je lichaam stopt, is het trainen van je lichaam van belang. Want je plas ophouden kun je gewoon oefenen. Bekkenbodemoefeningen helpen vooral vrouwen om hun bekkenbodemspieren onder controle te krijgen. Hierin kun je steeds een stapje verder gaan, zodat je niet continu naar de wc hoeft. Een bekkenfysiotherapeut kan hierbij helpen.

Buikmassage

Een buikmassage kan voor vrouwen ook een goede oplossing zijn. Menstruatieklachten kunnen er namelijk voor zorgen dat je problemen krijgt met je blaas, bijvoorbeeld dat je baarmoeder zo gekanteld ligt dat er veel druk op je blaas ontstaat. Een buikmassage kan dan een wondermiddel zijn.

Overleg met je huisarts

Mochten medicijnen mogelijk de oorzaak zijn van het vele plassen, dan is het goed om dit met je huisarts te bespreken en te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Mocht je alles al geprobeerd hebben zonder succes? Dan kunnen medicijnen tégen een overactieve blaas eventueel helpen, overleg dit altijd met je huisarts.

Sta je ‘s nachts vaak op om te plassen? Dat ligt waarschijnlijk hieraan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️