Moet je heel vaak plassen? Zó ga je dat tegen
We kennen het allemaal: je bent net gaan zitten voor een filmavondje en nog geen half uur later moet je alweer naar het toilet. Vaak plassen kan niet alleen irritant zijn, maar het kan ook invloed hebben op je dagelijkse leven. Hoewel er medische oorzaken kunnen zijn voor vaak moeten plassen, zijn er ook praktische stappen die je kunt nemen om dit probleem aan te pakken.
Moet je ook héél vaak plassen? Dít zijn de mogelijke oorzaken en wat je kunt doen om minder vaak naar het toilet te hoeven.
Wat kan de oorzaak zijn van vaak plassen?
Vaak plassen, officieel ook wel frequent urineren genoemd, is erg irritant en kan allerlei verschillende oorzaken hebben. In eerste instantie is het belangrijk om te weten dat het normaal is om ongeveer zes tot acht keer per dag te plassen.
Als je veel vaker moet passen, kan dat te maken hebben met één van de volgende factoren:
- Overmatige vochtinname: je drinkt gewoonweg veel. Het drinken van veel water (of cafeïnehoudende dranken) kan je blaas extra belasten.
- Cafeïne en alcohol: deze dranken werken vochtafdrijvend en kunnen er daarom voor zorgen dat je vaker moet plassen.
- Stress: chronische stress kan een overactieve blaas veroorzaken, omdat je lichaam continu in een alerte staat verkeert.
- Medische aandoeningen: soms kan vaak moeten plassen wijzen op een medische aandoening, zoals een urineweginfectie, diabetes of een overactieve blaas. Twijfel je over de oorzaak? Schakel dan voor de zekerheid toch even de huisarts is.
Wat kun je doen om minder vaak te plassen?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om je plasfrequentie weer onder controle te krijgen. Je kunt je blaas namelijk trainen waardoor je minder vaak moet plassen.
1. Drink minder cafeïne en alcohol
Cafeïne en alcohol zijn misschien wel bekende boosdoeners als het gaat om frequent urineren. Ze stimuleren namelijk je blaas en werken vochtafdrijvend. Probeer dus te minderen met koffie, thee, frisdrank en alcohol en kijk of dit een verschil maakt.
2. Drink verstandig
Hoewel hydratatie belangrijk is, kan te veel water drinken juist averechts werken. Probeer je vochtinname over de dag te verspreiden in plaats van grote hoeveelheden in één keer te drinken. Vermijd ook te veel drinken vlak voor het slapengaan om nachtelijke trips naar de wc te voorkomen.
3. Train je blaas
Zogeheten ‘blaastraining’ kan je helpen om je plasfrequentie te verminderen. Dat betekent dat je bewust je plas wat langer probeert op te houden in plaats van meteen naar de wc gaan als je al een beetje moet. Je kunt beginnen met korte periodes en dat langzaam opbouwen.
4. Let op je voeding
Sommige voedingsmiddelen, zoals pittig eten, citrusvruchten en kunstmatige zoetstoffen, kunnen je blaas irriteren en de drang om te plassen vergroten. Experimenteer dus eens met je dieet om te zien of er bepaalde voedingsmiddelen zijn die misschien wel invloed hebben op je plasgedrag.
5. Oefen bekkenbodemspieren
Sterke bekkenbodemspieren kunnen je helpen om meer controle te krijgen over je blaas. Probeer dagelijks kegel-oefeningen te doen, waarbij je de spieren aanspant die je gebruikt om de urine flow te stoppen.
Als je ondanks deze tips nog steeds veel moet plassen of als je andere symptomen hebt zoals pijn, een branderig gevoel of bloed in je urine, dan is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. Soms is er een andere onderliggende medische oorzaak die behandeld moet worden.
Oefening baart kunst
Vaak plassen kan een vervelend probleem zijn, maar gelukkig is het meestal goed te beheersen met een paar simpele aanpassingen in je levensstijl. Door bewust te letten op wat je drinkt, je blaas te trainen en je voeding aan te passen, kun je het aantal toiletbezoeken verminderen. En vergeet niet: als je twijfelt, is een bezoekje aan de huisarts altijd een goed idee.
Moet jij vaak plassen? Met deze tips houd je het langer op. Sta je ‘s nachts vaak op om te plassen? Dat ligt waarschijnlijk hieraan.