Wetenschappelijk bewezen: waarom we houden van het uitknijpen van puistjes
Het uitknijpen van puistjes: het is een ware trend op internet. Een sensatie om te zien voor velen terwijl het vooral walging veroorzaakt bij anderen. Hoewel heus niet iedereen fan is van uitspuitend pus, zijn de meesten toch echt niet vies van een pukkeltje (of meer) uitknijpen. Waar komt die liefde voor het uitknijpen van pukkels toch vandaan?
In een nieuwe wetenschappelijke studie werd er onderzoek gedaan naar die fascinatie voor het uitknijpen van pukkels.
Pukkels uitknijpen
De trend kan je haast niet ontgaan zijn: op internet circuleren al enkele jaren video’s rond van mensen die pukkels of mee-eters van andere mensen uitknijpen. En dat is nog niet eens het bizarre, de video’s zijn razendpopulair en worden ontzettend veel bekeken. Sommigen tot wel 10 miljoen (!) keer.
Ook lezen: Wat het over jou als persoon zegt als je gevoelig bent voor ASMR
Daardoor kan je dus wel stellen dat we – of in elk geval veel mensen – houden van het uitknijpen van pukkels. Het zou bevredigend zijn om naar te kijken. But why? Daar heeft de wetenschap sinds recentelijk gelukkig een duidelijker antwoord op.
Een recentelijke neurowetenschappelijke studie deed onderzoek naar wat er in de hersenen gebeurt als mensen kijken naar video’s van pukkels en puistjes die worden uitgeknepen.
Het onderzoek
Het onderzoek – dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Behavioral Brain Research – gebruikte een speciale techniek waarbij de hersenen van 80 vrouwen werden gescand met een MRI-scanner.
De vrouwen kregen 3 verschillende video’s te zien: één met pukkels die werden uitgeknepen, één met waterfonteinen en één over stoomreiniging. Een belangrijk detail: die vrouwen bestonden uit twee groepen: een groep die wel hield van video’s waarin puisten worden uitgeknepen en een groep die daar niet van hield.
Ook vulden de vrouwen een vragenlijst in over hun emoties in het algemeen en hun emoties wanneer ze de video’s van de uitgeknepen puistjes zagen. Wat bleek?
Ook lezen: Is ASMR wel zo onschuldig als gezegd wordt?
Vrouwen die de video’s van het uitknijpen van de puistjes fijn vonden, ervoeren minder snel walging dan de andere groep. Tot zover geen verrassingen.
De andere onderzoeksmethode toonde aan dat deze vrouwen ook een verhoogde hersenactiviteit in het zogenaamde frontopolaire cortexgebied van de hersenen vertoonden tijdens het kijken van puistjesvideo’s.
En dat verklaarde meer: dat hersengebied speelt namelijk een rol in het coderen van actie-intenties en het voorspellen van de uitkomsten van motorische beslissingen, zoals puistjes uitknijpen dus.
Lees ook: Misofonie: waarom worden we gek van eetgeluiden? Deze film legt het uit
Volgens de wetenschappers van het onderzoek zijn die functies heel relevant wanneer we naar een video kijken waarin puistjes worden uitgeknepen. In het begin van de video zijn de puistjes immers nog niet uitgeknepen.
Als je de video bekijkt wacht je letterlijk tot ‘ie wordt uitgeknepen, opent en leegloopt.
Waarom de één er van houdt en de andere niet
Volgens de wetenschappers zijn er twee verschillende redenen waarom sommigen mensen graag video’s van uitgeknepen puistjes kijken en anderen het juist walgelijk vinden.
Dit zijn ze:
1. Het reguleren van walging
De twee groepen hebben een verschillende vermogens om walging te reguleren. Walging wordt gezien als de emotie die ons helpt weg te blijven van dingen die een gevaar voor onze gezondheid kunnen zijn. Ze kunnen immers leiden tot een vergiftiging (een voedselvergiftiging bijvoorbeeld) of een infectie (zoals bij een wond).
Zo’n puistjesvideo is dan niet voor iedereen even smakelijk, dodelijk is ‘ie in elk geval niet. En echt een bedreiging voor onze gezondheid vormt het ook niet.
Mensen die graag puistvideo’s bekijken hebben daarom mogelijk een beter vermogen om hun afkeerreactie aan te passen als ze kijken naar een (eigenlijk ongevaarlijke) video dan degene die wél een afkeer hebben. Je zou het kunnen vergelijken met mensen die wel en niet van horrorfilms houden.
2. Nieuwsgierigheid naar negatieve content
Zie het als een soort ramptoerist zijn! Eerdere onderzoeken toonden al aan dat het bekijken van ‘negatieve’ content het beloningssysteem in de hersenen kan activeren.
Niet zo gek dus als je houdt van video’s waarin puistjes worden uitgeknepen!
Meer interessant onderzoek?
- De 3 bouwstenen voor duurzaam geluk (aldus nieuw onderzoek)
- Vallen mannen echt vaker op blond? Dit onderzoek geeft antwoord
- Sleep is overrated (en nieuw onderzoek bewijst het)