Heeft je uiterlijk invloed op jouw carrière?
In mijn omgeving zie ik het gebeuren en de cijfers liegen er ook niet om. Mooie mensen hebben betere kansen op carrièrevlak en verdienen meer. Hoe zit dat toch? BEDROCK zocht het uit.
Toen ik tijdens mijn studie solliciteerde voor een bijbaan, werd er tijdens het gesprek een opmerking gemaakt over de foto van mijn CV. De HR-manager zei: “Dikke kans dat de baas zo even komt kijken, want jouw foto viel in de smaak.” Inderdaad. De deur ging open, er gluurde iemand om het hoekje en weg was ‘ie weer. Ik heb de opmerking geparkeerd, de baan gekregen en er nooit meer een woord over gerept, maar gek is het wel en dat uiterlijk invloed heeft op je carrière is een feit.
Knappe koppen kundiger?
Mooie mensen zijn niet slimmer, gemotiveerder of kundiger dus hoe komt het dan? Een econoom van Harvard zegt hierover: “de capaciteiten van knappe mensen worden hoger ingeschat, ze hebben meer zelfvertrouwen én betere sociale vaardigheden.” Dit is te verklaren omdat mooie mensen makkelijker contact maken omdat ze vaker benaderd worden. Deze bevestiging zorgt voor een boost van het zelfvertrouwen.
Uiterlijk beïnvloedt bewezen jouw carrière
Hoe oneerlijk het ook is, het is bewezen dat mooie mensen betere loopbaanperspectieven hebben. Een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau schrijft zelfs dat een knappe kop garant staat voor meer succes dan een diploma. Een aantrekkelijk uiterlijk opent deuren want al tijdens het solliciteren heb je 20 procent meer kans dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek.
Schoonheid in het digitale tijdperk
Opvallend is dat vrouwen vaker op hun uiterlijk worden beoordeeld dan mannen, alhoewel de looks voor mannen ook steeds belangrijker worden. En dat in een tijd waarin we streven naar gelijke kansen voor iedereen. We roepen allemaal dat ‘de binnenkant telt’, maar zien het omgekeerde gebeuren. Neem nou social media, voor sommige banen is het écht een digitaal visitekaartje geworden. Hoe meer volgers en likes je krijgt, hoe invloedrijker je bent en dus waardevoller voor een bedrijf.
Kwetsbare jongvolwassenen die met afwijzing te maken krijgen op basis van het uiterlijk, voelen deze druk enorm. Er is nog nooit zoveel botox gespoten en mensen laten al jong aan zichzelf sleutelen. Als je geld hebt, word je mooier. Heb je deze middelen niet, dan kan je je tanden niet laten verfraaien of heb je wél rimpels. Dit creëert kansenongelijkheid.
Het is belangrijk hoe je je presenteert
Dat we knappe mensen positief beoordelen, zorgt voor verkeerde verwachtingen. Uiteindelijk wil je iemand aannemen die geschikt is voor de functie. Al is het wel belangrijk dat je je tijdens een sollicitatiegesprek goed presenteert. Een verzorgd uiterlijk, passende kleding en de manier waarop je je uitdrukt doen er toe. Ergens blijft het werven van personeel een menselijke taak.
En daar komt de sympathiefactor om de hoek kijken. Iemand kan over alle vaardigheden beschikken, maar gesloten of arrogant overkomen. Dit maakt het voor een werkgever minder aantrekkelijk om de sollicitant in kwestie aan te nemen. Uiteindelijk is iedereen op zoek naar een persoon die het leven makkelijker maakt en met wie ze fijn kunnen werken.
Om sympathiek over te komen, hoef je geen model te zijn. Oprechte interesse, écht luisteren en positiviteit uitstralen zijn veel belangrijker. Hierdoor kom je over als een gemotiveerd, positief en enthousiast persoon. Dit in combinatie met relevante ervaringen en vaardigheden, vergroot je kansen aanzienlijk ten opzichte van een aantrekkelijk persoon zonder inhoud.
Ben jij ooit beoordeeld op jouw uiterlijk? En hoe voelde je je toen? Laten we kritisch blijven en vooral naar onszelf kijken. Hoe beoordelen wij anderen? Alleen op deze manier kunnen we de toekomst veranderen. Laat iedereen in z’n waarde en geef iedereen een kans om zichzelf te laten zien!
Welke perfectionist ben jij? En hoe laat je perfectionisme vóór jou werken