Dit zijn de voordelen van uit je comfortzone stappen
Je hoort het zo vaak: uit je comfortzone stappen zou goed voor een mens zijn. Het kan een grote sprong zijn of een muizenstapje, maar beide kunnen angstig en spannend aanvoelen. Toch is het zonder twijfel de moeite waard, want je eigen grenzen verleggen, levert veel voordelen op die keer op keer door psychologen worden bevestigd.
De Amerikaanse onderwijzer Karl Rohnke werd bekend door zijn âzonesâ, waarmee hij aanduidt hoe ver een mens buiten zijn eigen comfort moet zoeken voor geluk. De comfortzone beschrijft hij als âde staat waarin we ons bevinden en doen wat we al kunnen binnen een bekende contextâ. Na de comfortzone komt volgens hem de stretchzone, gevolgd door de paniczone.
Hij ziet het als een elastisch touw, dat voor optimale werking een beetje uitrekt, maar knapt als het te ver rekt.
Zo werkt dat volgens de Psycholoog op Afstand ook bij mensen: stap je tĂŠ ver over die grenzen heen, dan beland je in de paniczone en werkt het averechts. Blijf je echter altijd bij het bekende, dan leer je niets nieuws en groei je niet als mens. Het is dus zoeken naar de juiste middenweg.
Uit je comfortzone: de voordelen
Om die spannende stap te zetten, wil je waarschijnlijk weten waarĂłm het zo goed is. Uit je comfortzone stappen helpt je volgens psychologen bij persoonlijke groei. Dat is echter nog een vrij breed begrip. Specifieker gezien bereik je er de volgende dingen mee:
Meer zelfvertrouwen
Je eigen grenzen opzoeken lijkt spannend, maar als je het eenmaal hebt gedaan valt het vaak best mee. Dat besef levert veel zelfvertrouwen op: zie je wel dat je het kunt! Dit heeft te maken met het leren of doen van nieuwe dingen.
De Amerikaans-Canadese psycholoog bevestigde dit jaren geleden al met zijn Learning Theory: wie zich openstelt voor nieuwe dingen, krijgt daar een bak aan zelfvertrouwen voor terug.
Nieuwe ervaringen
Misschien is uit je comfortzone stappen wel een verre reis maken of op dansles gaan. Wat het voor jou ook betekent: de kans is groot dat het gepaard gaat met activiteiten die je nog niet kent, en dat gaat op zân beurt weer hand in hand met nieuwe ontmoetingen.
Misschien ontdek je wel een gloednieuwe hobby, sluit je een dierbare vriendschap of kom je de liefde van je leven tegen. Die kansen kunnen zomaar buiten je comfortzone liggen.
Meer levensgeluk
Begin dit jaar publiceerde Dr. Pninit Russo-Netzer een nieuwe studie in de Journal of Positive Psychology. Daaruit bleek dat de proefpersonen die gedurende de studie uit hun comfortzone stapten, hun leven een hoger cijfer gaven dan de proefpersonen die dat niet deden.
Daarbij plaatst de psycholoog wel een belangrijke kanttekening: die comfortzone ziet er voor iedereen anders uit. Om meer levensgeluk te ervaren, is het van belang dat je dit op je eigen manier doet.
Je hoeft dus heus niet uit een vliegtuig te springen met een parachute, als in je eentje een kop koffie drinken voor jou al spannend is.
Sterker worden
Persoonlijke groei is mentaal gezonder worden. Daar helpt Rohnkes stretchzone als niets anders bij. Door spannende dingen aan te gaan, krijg je nieuwe inzichten en word je sterker. Als er dan af en toe iets fout gaat in je leven, kun je op jezelf vertrouwen en weet je dat alles wel goed komt, zelfs als iets van tevoren behoorlijk eng lijkt.
Life begins at the end of your comfort zone: dit veelgehoorde citaat, toegekend aan schrijver Neale Donald Walsch, blijkt een schot in de roos.
De beste versie van jezelf worden? Deze 10 belangrijke vragen helpen daarbij