Uit de kast komen: hoe doe je dat eigenlijk?
Een mooi toekomstbeeld is een wereld waarin het helemaal niet meer nodig is om uit de kast te komen. Waar je seksuele geaardheid niet per se uitgesproken hoeft te worden, omdat iedereen je standaard accepteert voor wie je bent. Helaas is dit vandaag de dag nog niet de realiteit en voelen veel mensen van de LGBTQ+ community de druk om uit de kast te komen. Voor sommigen kan uit de kast komen juist ook een manier zijn om openlijk te staan voor wie je bent.
Er bestaat geen simpele formule voor een coming out, maar er zijn wel enkele stappen die je kunnen helpen het proces soepeler te laten verlopen.
Coming out
Uit de kast komen doe je niet eenmalig. Wanneer je het voor de eerste keer hebt gedaan, moet je het waarschijnlijk opnieuw en opnieuw blijven doen. Voor nieuwe vrienden, collega’s of leden van je sportvereniging.
Engeland opent het eerste bejaardentehuis voor LGBTQ+ ouderen
Een coming out kan daarom overweldigend aanvoelen. Tegelijkertijd kan het ook een gevoel van vrijheid opleveren. Wil je binnenkort (om wat voor reden dan ook) uit de kast komen? Wellicht kunnen deze stappen je dan helpen in het proces.
1. Neem tijd voor zelfreflectie
We leven in een maatschappij waar heteroseksualiteit de norm is. Wanneer je voelt dat je hier niet binnen past, kan dit lastig zijn en tot onzekerheid leiden. Het is dan belangrijk om te realiseren dat jij 100 procent het recht hebt om jezelf te zijn.
Time to reflect: waarom (zelf)reflectie belangrijk is als je verder wilt komen
Door tijd voor zelfreflectie te nemen kun jij zelf bepalen hoe jij je wil identificeren. Denk na over wie je bent en laat hierbij hierbij verwachtingen van je familie of vrienden achterwege. Vraag jezelf af wat jij het liefste wil en nodig hebt in dit leven. Op deze manier voor je eigen identiteit durven te kiezen is een grote vorm van zelfliefde.
2. Kom uit de kast tegenover jezelf
Het punt van uit de kast komen is dat je dit tegenover een ander doet. Maar, dit hardop voor jezelf doen is de eerste stap. Jijzelf bent namelijk de enige persoon tegen wie je een plicht hebt om uit de kast te komen. Ga daarom voor een spiegel staan en kijk jezelf aan. Gooi alles wat je wil zeggen over je geaardheid eruit. En het belangrijkste hierbij is: wees lief voor jezelf.
3. Oefen met een huisdier
De volgende stap is je coming out oefenen met je kat, hond, goudvis (of plant). Hoe vaker je het uitspreekt, hoe duidelijker het ook allemaal voor jezelf wordt. En natuurlijk maakt het je huisdieren allemaal helemaal niets uit en zullen ze jou met net zoveel liefde en affectie behandelen als voorheen (iets waar sommige mensen nog wat van kunnen leren).
4. Omring jezelf met liefde en steun
Verzamel personen om je heen van wie je weet dat zij om jou geven, los van je seksualiteit. Als de mogelijkheid bestaat, ban de mensen uit je leven die jou niet accepteren. Tuurlijk is dit niet altijd makkelijk, maar bedenk dat je energie kostbaar is en dat je deze beter kunt besteden aan zij die jou liefhebben voor wie je bent.
5. Kies iemand bij wie je uit de kast wil komen
De laatste stap is iemand kiezen bij wie je uit de kast wil komen. Belangrijk is dat je emotionele en fysieke veiligheid hierbij voorop staat. Een manier waarmee je af kunt tasten hoe iemand zal reageren, is deze persoon vragen hoe hij of zij over LGBTQ+ rechten denkt. Doe dit bijvoorbeeld aan de hand van een nieuwsbericht of social media post.
Op het moment dat het goed en veilig voelt, doe je op een rustige manier je verhaal. Hierbij is het belangrijk de ander ook de tijd te geven om een reactie te vormen. Sommige mensen zijn misschien verbaasd en zullen het even moeten laten bezinken. Respecteer dit ook en ga vooral niet voor een ander invullen hoe hij of zij nu over jou denkt. Dit kun je namelijk nooit zeker weten totdat iemand het zegt.
https://www.bedrock.nl/waarom-normaal-niet-bestaat/
Het belangrijkste is dat jij je eigen waarden kent en trots op jezelf mag zijn dat je ervoor hebt gekozen om te staan voor wie je bent.