Hé twijfelkont, dit is waarom er geen foute keuzes bestaan
Niet weten wat je aan moet, wat je gaat ontbijten, of je nou wel of niet mee moet gaan op die vakantie (en zo ja: waarheen?), of een nieuwe baan zoeken nu wel het juiste moment is en als je het wel doet: voor welke solliciteer je dan in hemelsnaam? Welkom in het hoofd van een twijfelkont, treuzelaar, piekeraar of aarzelaar. Alle voors en tegens tegen elkaar afstrepen kan effectief lijken, dan kom je immers uiteindelijk bij de juiste keuze. Tenminste, dat zou je denken.
Dat valt te betwijfelen.
Twijfelen
Laten we voorop stellen dat twijfelen normaal is en dat iedereen weleens twijfelt. Ik denk dat er weinig mensen zijn die hélemaal niet twijfelen. Een gezonde portie twijfel is hartstikke gezond en zorgt ervoor dat je tenminste enigszins nadenkt over de toekomst.
Maar té veel twijfelen kan een hoop ruis, stress, verwarring en onzekerheid met zich mee brengen. Vooral perfectionisten zijn kei in twijfelen. Alle mins tegen de plus afstrepen, elke toekomstig scenario uitdenken en alle mogelijke opties overweging nemen.
Het project, product, de avond of wat dan moet immers perfect. Tja, dan heb je heel wat keuzes af te gaan. En dat is nogal vermoeiend.
Must read: Rationeel denken is overrated: zo train je je intuïtie
Daar weet coach, therapeut en twijfel-expert, Hans Oosterom, alles van. In zijn praktijk ziet hij dat zijn cliënten zich geen raad weten met tal van keuzemogelijkheden, laat staan dat ze de voordelen van twijfel inzien, vertelt hij aan Trouw.
Urenlang kunnen twijfelaars denken over de aankoop van die ene fiets, maar ook over grotere dingen in het leven, zoals het leiden van een goed leven of de juiste partnerkeuze, vertelt Oosterom aan de krant.
Waar komt het vandaan?
Dat sommigen eindeloos veel kunnen twijfelen, gebeurt niet zomaar, meent de twijfel-expert. Dat heeft te maken met het de verbinding die de persoon heeft met zich zelf.
“Twijfelaars weten niet meer wat het eigen innerlijke ijkpunt voor beslissingen is.” En dat maakt een keuze maken logischerwijs een stuk moeilijker dan wanneer je weet waarom je iets wel of juist niet zou willen doen.
Ook interessant: Voor jezelf beginnen? Leer ondernemen vanuit intuïtie in plaats van vanuit ratio
Met andere woorden: wanneer je twijfelt, leef je dus vooral vanuit je hoofd en niet vanuit je hart, lichaam of zogeheten ‘onderbuikgevoel‘. Wie in contact is met zichzelf, maakt makkelijker contact met zijn of haar intuïtie. Wanneer je voor een keuze of beslissing staat, weet je binnen no time of iets of iemand wel of niet goed voelt.
Volgens Oosterom leeft de twijfelende mens te veel ‘in zijn hoofd’ en denkt hij te weinig met zijn lichaam. De ratio heeft in dat geval de overhand. Hoe je zoiets weet?
Oosterom geeft een voorbeeld: “Als iemand vraagt of je van je partner houdt, moet je daarover na-denken of na-voelen? Je kunt zijn of haar kwaliteiten noemen: dat is het denken. Maar het houden van zit ergens anders in je lichaam. Daar ben je je bewust van de gevoelens voor de ander.”
Steeds meer keuze
In een maatschappij waarin we keuze hebben in letterlijk alles, wordt een keuze maken ook niet bepaald makkelijker. Welke studie (er zijn er honderden!) kies je? Waar ga je wonen? Welke baan ga je voor (dat zegt tenslotte ook iets over je als je zóveel keuze hebt), wat voor partner zou je mee willen zijn? Wil je reizen? Zo ja, waarheen ga je dan reizen? En hoe lang ga je?
Niet zo gek dat we soms gek worden van het aanbod aan keuzes. Er is immers zoveel te kiezen.
Zo maak je meer contact met jezelf
Toch is uit psychologisch onderzoek gebleken dat het vaak beter is om een keuze te maken op basis van je intuïtie. Als je met zowat alle mogelijk factoren rekening houdt om de best mogelijke keuze te maken, wordt het nogal ingewikkeld. Sterker nog: dat is haast onmogelijk.
Toch is het niet zo dat de twijfelaar alleen maar lijdt onder zijn of haar geaarzel, meent Oosterom. Een beetje twijfelen is normaal, zolang het maar beheersbaar blijft en je leeft vanuit je gevoel en niet steeds in acht neemt wat anderen eventueel van je denken of vinden.
Twijfel is dus heus niet alleen hinderend, twijfel kan ook leiden tot nieuwe inzichten en creatieve percepties.
Er bestaan geen foute keuzes
Sta je voor een keuze, ga dan bij jezelf na wat het ergst is wat er kan gebeuren. Onlangs schreven we nog hoe belangrijk het is om fouten te maken, omdat we daar nou juist van leren. Ze zeggen niet voor niets dat succesvolle mensen niet minder vaak zijn gevallen, maar vaker zijn opgestaan.
Misschien moeten we minder zwaar tillen aan de uitkomst van de keuze. Stel dat de keuze toch niet bevalt, dan heb je dat in elk geval geleerd voor de volgende keer. Maar daar is maar één manier voor: door simpelweg te kiezen.
Dus wat dat betreft bestaat er niet zoiets als foute keuzes. Je zou het misschien niet nog een keer doen, maar dan was dat juist een mooie les!
Dus: leer contact maken met je lichaam. Dit is hoe je in 3 simpele stappen leert luisteren naar je onderbuikgevoel!
Meer Bedrock?
- 5 tips om in contact te komen met je intuïtie (hallo onderbuikgevoel)
- Je onderbuikgevoel: kan je het vertrouwen?
- Zo leer je naar je gevoel te luisteren