Omgaan met de energievreter twijfel en onzekerheid
Wil je dit jaar steviger in jouw schoenen staan, authentieker leven en meer genieten en ontvangen – zonder jezelf tekort te doen? Marieke Zwinkels geeft je de komende tijd elke twee weken opdrachten, tips en inspiratie bij elk geheim uit haar nieuwste boek De 7 geheimen van ware vrijheid. Het thema van vandaag is: Omgaan met twijfel en onzekerheid
De energievreter twijfel en onzekerheid
Er is werkelijk geen mens op aarde die nooit twijfelt, of zich onzeker voelt. Daar is soms ook niks mis mee: dan helpt het je om duidelijke(re) keuzes te maken. Daarvoor is het eigenlijk ook bedoeld. Een soort ‘test’, om te kijken of je het – diep van binnen – wel meent, wat je allemaal zegt, beweert, doet en denkt. Maar je kunt er ook behoorlijk in verdwalen. Dan voelt het stroperig, gevangen, malend en energievretend.
Wat kies jij?
Je kunt hier op twee manieren mee omgaan. Ten eerste kun je het helemaal omhelzen en accepteren, en loslaten dat het anders zou moeten zijn, dan dat het is. Lang leve mijn twijfel en onzekerheid! Heel fijn als je dat kunt. Lekker doen, je beweegt er dan soepel doorheen. Je bent dan eigenlijk direct al niet meer gevangen, het malen stopt en de energie stroomt weer. En het gaat vanzelf over. Maar als dat niet werkt, of het komt steeds terug, dan is iets anders nodig. Jouw systeem, dat wat jou mens maakt, al jouw dimensies samen, het vraagt iets van je. Het wil ergens aandacht voor.
Herken je dit geluid?
Twee weken geleden heb je kunnen lezen dat 2024 een jaar is geweest van grote veranderingen en nieuwe keuzes. Veel mensen zijn gestopt met hun onderneming, zijn gestopt met hun werk om iets anders te gaan doen of hebben op een andere manier een andere richting gekozen. Er is veel afscheid genomen. En bij afscheid nemen hoort loslaten… Maar dat gaat niet zomaar. De stukjes in jezelf, die niet ‘aan boord’ zijn met de nieuwe keuze, voelen bij zo’n verandering twijfel en onzekerheid. En dan laten ze zich horen, soms héél sluipend en zacht, en soms om het hardst. Ik ben benieuwd of je ze herkent:
“Weet je het wel zeker?”
“Zo raak je alles kwijt.”
“Nee niet doen, dat is gevaarlijk!”
“Dat mag niet, kan niet, hoort niet.”
“Als je dit doet, dan breekt de hel los…”
“Niemand geeft dan nog om je”
“Het loopt slecht (met je) af”
Kommer en kwel.
Angst en paniek.
Depressie en ‘laat maar’.
Dat geluid kan een beetje doorzingen onder je dagelijkse leven, of het kan heel erg de overhand hebben. Het kan ertoe leiden dat je een keuze die je voor jezelf maakte, tóch maar niet door laat gaan. Iets waarvan je eigenlijk diep in je hart weet, dat je het zou willen. Het kan ook leiden tot pieken en dalen: het ene moment ben je helemaal ok, on top of it, zeker van je zaak, het andere moment kukel je hoppa! naar beneden en voel je je weer… bah.
Stukjes die deel uitmaken van ‘je shit’
Omgaan met twijfel en onzekerheid begint bij het onderzoeken in jezelf welk stukje in je roept. Is dat bijvoorbeeld je innerlijke kind? – die is dan vooral bang. Die wil het liefst de deken over zijn hoofd trekken en heel hard ‘lalalalala’ roepen tot de nare tijd voorbij is. Het kan ook de puber in je zijn die bang is om er niet meer bij te horen als het mis gaat. De puber draagt de angst in zich om ‘verstoten’ te worden, niet meer deel uit te maken van een bepaalde groep of kring. De puber is bang voor afwijzing. En de jongvolwassene in je is bang geen erkenning en waardering te krijgen. Die wil graag presteren zodat iedereen z’n waarde ziet, zien dat het bijdraagt aan een betere wereld of aan het grotere geheel, van een bedrijf bijvoorbeeld. Dit zijn delen in jezelf die nooit vervuld zijn geraakt en die vanuit dat onvervulde jou nu proberen te sturen.
Daarnaast zijn er ook stukjes die je zelf hebt gemaakt, zoals bijvoorbeeld de Innerlijke Slavendrijver. Die jaagt je op en wil dat je dóórgaat, zorgt ervoor dat je (altijd) haast hebt en druk voelt.
En er zijn stukjes die je aanneemt, bijvoorbeeld The Good Girl. Die vindt dat je anderen moet dienen en maakt dat je je slecht voelt over keuzes die je voor jezelf maakt, in plaats van bijvoorbeeld voor je kinderen of je partner.
We hebben allemaal onvervulde delen, zelfgecreëerde delen en aangenomen delen, en samen maken ze deel uit van ‘je shit’.
Opdracht
Deze opdracht geldt voor het kind, de puber of de jongvolwassene in jezelf. Ga rustig zitten en haal een paar keer diep adem. Voel je even bewust heel sterk in jezelf, en neem bewust een onderzoekende houding aan. Niet bang, niet vol twijfel of onzekerheid, maar jij als volwassen persoon die het leven heus wel weet te navigeren. De ouder, als het ware, van de stukjes in jezelf. Probeer een beeld of een gevoel te krijgen van zo’n stukje wat twijfel en onzekerheid voelt. Voor sommige mensen helpt het om het te tekenen, of er een soort foto in je hoofd van te maken. Je kunt er ook een afbeelding bij zoeken. Maar de meeste mensen doen dit in hun hoofd, in gedachten.
Kijk eens of je dit stukje in jezelf kunt ontmoeten: loop er bijvoorbeeld in gedachten naartoe, of stel je voor dat je ergens samen zit. Stel nu eens vragen aan dit stukje in jezelf. Vraag bijvoorbeeld wat het ongelukkig maakt, of boos, of bang, of depressief. Laat het praten, of huilen, of schreeuwen – wat het maar nodig heeft. En dan geef je dat stukje een dikke knuffel. En je doet wat er in je opkomt. Misschien wil je samen dansen, zingen en springen, of naar de wolken kijken en genieten van de zon, of bij het haardvuur warme chocomel drinken. Volg je gevoel en vervul dit stukje van je met warmte, tevredenheid, liefde, geeft het alles wat het wil. Vaak voel je direct al opluchting.
Tip
Als je twijfel en onzekerheid voelt kun je ook de oefening van het vorige artikel doen of herhalen, of de tips volgen. Soms pik je namelijk dingen van anderen op, en is de twijfel en onzekerheid helemaal niet van jou! Vooral hoog gevoelige mensen hebben vaak ongemerkt een heleboel energie van anderen en hun omgeving in hun systeem. Da’s niet nodig, je helpt er uiteindelijk niemand mee en het maakt je leven een stuk zwaarder.
Voel je de Good Girl, de Innerlijke Slavendrijver of bijvoorbeeld de Rebel sterk in jezelf? Vervullen helpt dan niet. Dat komt omdat deze delen niet zozeer onvervuld zijn, maar je hebt ze zelf gebouwd, of aangenomen als een ‘imprint’. Je kunt ze ontmantelen of loslaten, al naar gelang wat toepasselijk is.
Tot over twee weken, dan gaat het over: een goede relatie met tijd. En wil je nu wel eens vrij zijn van (familie-)gedoe, lees dan vooral ook die van overmorgen, die gaat over: recht doen aan jezelf zonder de verbinding te verbreken met anderen.
Want het is een feit dat jouw familiesysteem het leven beïnvloedt!
Hoe je hooggevoeligheid anders kunt gaan zien (volgens een psychiater)