Waarom tweedehands shoppen niet compleet duurzaam is
Kleding tweedehands kopen is een groeiende trend. En da’s niet zo gek, want tweedehands shoppen lijkt dé oplossing te zijn op al onze kledingproblemen als het gaat om duurzaamheid. Daarnaast koop je iets unieks voor weinig geld, en je helpt mee aan een betere wereld. Toch zitten er aan tweedehands kleding kopen wat nadelen die je wel moet weten voordat je op de thriftshop trein springt.
We sommen de voor- en nadelen van tweedehands winkelen – met oog op duurzaamheid – voor je op.
De nadelen van het tweedehands shoppen
Helaas is tweedehands kleding kopen niet helemaal zonder nadelen. Hieronder zijn een paar punten die je zeker in gedachte moet houden voordat je een tweedehands aankoop doet.
- Tweedehands shoppen gaat de fast fashion shop cultuur niet tegen en helpt het zelfs een handje. Tweedehands is namelijk lekker goedkoop en kan dus prima concurreren met fast fashion-merken. Dit zorgt ervoor dat mensen nog steeds veel te veel kleding kopen die ze helemaal niet nodig hebben en die maar heel kort dragen. (Nu is er natuurlijk een verschil tussen kwalitatieve vintage kleding en goedkope tweedehandskleding).
Ondertussen kun je op het internet ontzettend veel aanbieders vinden van tweedehands fast fashion-items. Mode-meisjes die hun kleding soms wel in 3 verschillende maten verkopen die ze zelf maar één keer aan hebben gehad. - Microplastics laten sneller los bij het wassen bij oudere kleding. Elke keer dat je synthetische kleding wast, komen er microplastics vrij. Uit een onderzoek van de Bren School of Environmental Science and Management bleek dat oudere items 1,8 keer zoveel microplastics loslaten. Deze zijn erg schadelijk voor het milieu!
- Als je besluit alleen nog maar tweedehands te kopen, dan leiden kleine duurzame merken daar ook onder. Deze merken zijn juist afhankelijk van de bewuste duurzame shopper. Deze groep is nog steeds best klein en als een deel daarvan dus besluit niets nieuws te kopen, dan raken deze merken hun klanten kwijt. Daarmee raak je dus de merken kwijt die juist zo hard hun best doen om de mode-industrie te veranderen. Door hun werknemers goed te behandelen en op een milieuvriendelijke manier te produceren bijvoorbeeld. Deze merken zijn juist hard nodig als we de mode-industrie écht willen veranderen.
Lees ook: Waarom je wilt dat je volgende bikini gemaakt is van het duurzame materiaal ‘econyl’
De voordelen van tweedehands shoppen die je zeker niet moet vergeten
Er zijn zeker ook een hoop voordelen aan tweedehands shoppen. Een aantal grote voordelen zijn de volgende:
- Er hoeft niet een heel nieuw kledingstuk gemaakt te worden. Dit betekent dat de aarde vaak gespaard blijft van veel water waterverspilling, CO2-uitstoot en giftige stoffen. Het kost al snel 7.800 (!) liter water om een spijkerbroek te maken, dus deze impact is zeker niet niets!
- Er wordt minder kleding afval geproduceerd. Hoe langer een kledingstuk gedragen wordt, hoe langer het wegblijft van de gigantisch kleding afvalberg. Door tweedehands te kopen, verleng je dus eigenlijk de levensduur van het kledingstuk.
- Door tweedehands te kopen in plaats van fast fashion geef je minder geld aan deze fast fashion modemerken. Tweedehands kan namelijk prima concurreren met fast fashion en doordat mensen bewust besluiten liever tweedehands te kopen, wordt er een signaal afgegeven aan de fast fashion-industrie dat deze moet stoppen met haar praktijken.
Dit vind je vast ook interessant: Vraag de expert: Hoe ziet de toekomst van duurzame mode eruit?
Betekent dit dan dat je beter niet tweedehands kunt kopen? Absoluut niet! Tweedehands is een geweldig duurzaam alternatief, vooral voor fast-fashion. Let alleen bij je tweedehands aankoop wel op van wie je het eigenlijk koopt, wat de materialen zijn, en wissel het af en toe af met een aankoop van een duurzaam merk. Zo draag je op beide manieren bij aan een betere wereld.
Dit artikel is geschreven door Noor Veenhoven, één van de founders van Project Cece: een verzamelplatform voor eerlijke en duurzame kleding. Op de website van Project Cece vind je het aanbod van meer dan 140 duurzame webshops verzameld op één website. Zodat je kunt browsen door meer dan 18.000 duurzame producten en je dus gemakkelijk iets kan vinden dat aansluit bij jouw stijl, budget en waardes.