Tweedehands meubels kopen is niet alleen hip, maar ook noodzakelijk
Je ziet ze in alle grote steden steeds vaker openen: kringloopwinkels. Vroeger werd kopen bij een kringloopwinkel of vlooienmarkt nog weleens gezien als ‘not done‘. Gelukkig kijken we er nu geheel anders tegenaan. Tweedehands en vintage kopen is hartstikke hip! Het is dan ook hard nodig als we kijken naar de cijfers de consumptiemaatschappij.
Tout hip Nederland trekt naar kringloopwinkels, vlooienmarkten en tweedehands winkels in de hoop een mooi vintage item te vinden. Deze op het eerste oog hippe trend, heeft een veel belangrijkere en diepere boodschap.
Het is namelijk niet alleen maar hip om tweedehands te kopen, het begint stiekem ook noodzakelijk te worden.
Waarom tweedehands spullen kopen?
We leven in een consumptiemaatschappij waarin we snel door willen naar het volgende. We hoppen jobs, we verhuizen makkelijk en wanneer iets stuk gaat, kiezen we er voor om te vervangen in plaats van te repareren.
Lees ook: Waarom spullen kopen vervuilend is (en wat jij daaraan kunt doen)
Bedrijven en fabrikanten houden deze lifestyle in stand door in massaproductie te produceren. Er wordt ingespeeld op onze behoefte snel door te gaan naar het volgende en alle trends te willen volgen. Zo ook in ons interieur.
De verbrandingsoven in
Doordat fabrikanten inspelen op de veranderende trends en snel veel moeten produceren, moet vaak elders bezuinigd worden: op kwaliteit. Het is immers bijna onmogelijk om snel, veel én kwalitatief werk te leveren.
Wanneer de volgende trend overwaait en meubels worden vervangen door hun hippere broertje of zusje, belanden de oude meubels vaak op de schroothoop. Of gaan ze huppakee de verbrandingsoven in.
De enorme productie van één meubelstuk
Een bankstel dat vernietigd wordt, kost ongeveer 6 (!) maanden aan energie voor een gemiddeld gezin. Dit betaal je niet zelf natuurlijk, maar doen wij met zijn allen in de vorm van belasting en klimaatvervuiling.
Indirect verspillen we als maatschappij ontzettend veel energie door meubels weg te gooien. En er wordt veel weggegooid: jaarlijks worden er in Europa maar liefst 12 miljoen kasten, 21 miljoen stoelen, 3 miljoen keukens, 7,2 miljoen tafels en 18,4 miljoen matrassen bij het grofvuil gezet.
Must read: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu
Dit zijn getallen waar we van schrikken. Waarschijnlijk zijn het prima meubels, die nu vernietigd worden en hiermee bijdragen aan de vervuiling van onze aarde. Om een plaatje te schetsen: bij de vernietiging van één eettafel komt 127 kilo CO2 vrij.
Dat is 914 miljoen kilo CO2 wat vrijkomt, om alleen maar tafels te vernietigen (laat staan de rest van de meubels). Ter vergelijking: dit is ongeveer evenveel CO2-uitstoot als de jaarlijkse uitstoot van 40.000 huishoudens.
Geef weer waarde aan wat al bestaat
Deze realisatie komt bij steeds meer mensen naar boven. We willen weer waarde toekennen aan hetgeen wat al bestaat en leven niet langer volgens de mening ‘als het nieuw is, moet het beter zijn’.
We weten dat vroeger meer tijd in kwaliteit werd gestoken en minder in het produceren op grote schaal. We weten dat er een prijskaartje aan kwaliteit hangt en we zijn niet meer zo huiverig ‘wat mensen zouden denken’ als ze wisten dat ons leuke bijzettafeltje tweedehands is.
Vintage en tweedehands kopen is steeds hipper aan het worden en er rust geen taboe op zoals vroeger. De uitdaging is om de mindset nog meer te veranderen. Zodat we wellicht ook als eerste op zoek gaan naar een tweedehands item voordat we besluiten om nieuw te kopen. We zijn goed op weg, nu nog dat laatste beetje!
Dit artikel is geschreven door Ananda en Jody van Reliving.nl: dé nieuwe marktplaats voor tweedehands meubels en woonaccessoires. Door middel van een zorgvuldig gecureerd aanbod door experts willen we laten zien dat je jouw droominterieur kan creëren met duurzame tweedehands interieur items.