Hoe kan sommige kleding zó goedkoop zijn? We duiken in True Pricing
Wanneer je in de winkel een nieuw T-shirt ziet liggen voor €5 zou er eigenlijk al een belletje moeten gaan rinkelen. Hoe kan een T-shirt zó goedkoop zijn? Grote kans dat dit T-shirt alleen maar zo goedkoop is, omdat er geen rekening wordt gehouden met sociale- en milieukosten van de productie. Doet de producent dit wel? Dan ontstaat er een True Price.
Als we willen dat de aarde voor ons nog langere tijd bewoonbaar blijft, dan moeten we ook naar de lange termijnkosten van productieprocessen van onder andere kleding gaan kijken. De mode-industrie is namelijk één van de meest vervuilende industrieën ter wereld.
2700 liter water voor één T-shirt
Tijdens het maken van een kledingstuk kan er milieuschade voorkomen. Voor een T-shirt begint dit al in Amerika waar het verbouwen van katoen veel water en pesticiden vraagt. Ter illustratie: voor het maken van één T-shirt 2700 liter water nodig hebt.
Daarna worden in Azië kleurstoffen gebruikt om het katoen te kleuren. Deze kleurstoffen belanddn deels in het afvalwater en zo uiteindelijk ook in de natuur. Als het kledingstuk klaar is, wordt het per boot verscheept naar de Westerse wereld. Deze hele reis brengt een grote CO2-uitstoot met zich mee.
Zo laat je je niet meer verleiden tot het kopen van fast fashion
Naast deze milieukosten bestaan er ook sociale kosten. Arbeiders in de kledingsector in Azië worden slecht behandeld en werken hutjemutje in een fabriek ontzettend lange dagen te maken. In Bangladesh is het gemiddelde inkomen van een fabrieksarbeider in de kledingsector slechts 66 dollar per maand.
Wat is true pricing?
Deze milieukosten en sociale kosten worden doorgaans niet doorberekend in de winkelprijs van een kledingstuk. Hierdoor blijft het goedkoop en blijven mensen het kopen, waardoor deze fast fashion in stand wordt gehouden. Daardoor betaalt de consument op korte termijn een lage prijs, maar zullen we hier op lange termijn allemaal last van hebben.
Een slechte zaak, dachten de bedenkers van de sociale onderneming True Price zo. Zij hebben daarom een methode bedacht die de échte prijs van producten berekent. Dus ook inclusief, milieu-, sociale- en economische effecten. Een mooi en urgent initiatief.
Wat kan je zelf doen?
Overtuigd dat een echte prijs voor een product belangrijk is? Je kunt hier zelf opletten door bij de aankoop van kledingstukken na te gaan hoe duurzaam het gemaakt is. Vermijd fast fashion winkelketens en ga op zoek naar duurzame alternatieven.
Zoals je eerder op Bedrock kon lezen zijn er genoeg eerlijke en duurzame online kledingwebshops. Zo vind je op Project Cece meer dan 300 slow fashion merken en zorgt Stricters ervoor dat jouw pakketje altijd CO2-neutraal voor de deur ligt door de uitstoot van productie en transport te compenseren.
Nóg beter is het om überhaupt minder aankopen te doen en zo de minimalistische toer op te gaan. Dit kan al heel makkelijk door jezelf af te vragen voordat je een aankoop doet of je het écht nodig hebt. Wedden dat dit niet altijd het geval is?
En tuurlijk, af en toe jezelf verwennen mag best. Genoeg pareltjes te vinden in vintage winkels.