Hoe blijf je trouw aan jezelf? Een les over integriteit van Martha Beck
In een wereld waarin continue prikkels van buitenaf zijn, kan het moeilijk zijn om trouw aan jezelf te blijven. Je houdt je vrienden, familieleden en collega’s graag tevreden, maar loopt jezelf algauw voorbij. Het gevolg is dat je vast komt te zitten in negatieve gedachtenpatronen en ongezonde relaties.
Martha Beck laat in haar boek Integer leven zien hoe je meer uit het leven kunt halen door eerlijk te zijn naar jezelf en goed te luisteren naar signalen van binnenuit.
Trouw aan jezelf; zo ziet dat er idealiter uit…
Als je voelt dat je intenties, de dingen die je fascineren en de doelen in je leven bij elkaar komen, dan ben je trouw aan jezelf en doe je vol vreugde wat op elk moment juist voelt. Of je nu rapporten schrijft, bloemschikt of een huis bouwt – je gaat zo op in het dagelijks werk, dat je aan het eind van de dag eigenlijk geen zin hebt om te stoppen.
Eenmaal thuis geniet je van de mensen die je lief zijn en je slaapt heerlijk. Je kunt je niet voorstellen wat er fijner zou zijn dan zo te leven. En als je de volgende morgen wakker wordt, lonkt de nieuwe dag en spring je bijna je bed uit.
Blijvende levensvreugde
Oke, zo’n leven willen we allemaal wel, maar zo werkt het toch niet? Het leven is toch ingewikkeld en eindig? Heel veel dingen mislukken, en zo af en toe lukt er iets, toch? Maar volgens Martha is dat niet waar.
En nu denk je misschien dat ze de hele dag een roze bril op heeft of dat ze antidepressiva slikt alsof het snoepjes zijn. Want het kan toch niet mogelijk zijn om zó gelukkig te zijn? “Dat is het wel!” zegt Martha. “Als je lichaam, geest, hart en ziel goed op elkaar afgestemd zijn, kan je blijvende levensvreugde ervaren.”
Je ware natuur
Even voor de duidelijkheid: Martha velt geen oordeel over mensen die daar niet in geloven. Martha: “Als je je niet voortdurend geweldig voelt, wil dat namelijk nog niet zeggen dat er iets aan je mankeert of dat je een slecht mens bent.
5 redenen waarom jij nog steeds niet gestart bent met jouw droomproject
Ik durf te wedden dat je altijd je best doet om dingen goed te doen. Je functioneert prima en je bent een ontwikkeld mens. Heel diep vanbinnen weet je wat jou gelukkig maakt en hoe je alles uit je leven kunt halen. Deze kennis ligt ingebed in je ware natuur. En die komt voortdurend in botsing met een overweldigende kracht. Namelijk: cultuur.”
Geschreven en ongeschreven regels
En dan heeft ze het niet over cultuur in de zin van opera’s of schilderkunst, maar in de zin van sociale maatstaven die bepalen hoe mensen denken en zich gedragen. Overal zijn bepaalde regels en verwachtingen, die ervoor zorgen dat mensen goed samen kunnen leven en werken.
Sommige regels zijn heel duidelijk, zoals verkeersregels. En andere zijn meer ongeschreven, zoals de verwachting dat je met mes en vork eet in een restaurant. Als kind ontdekken we onbewust al snel hoe we de goedkeuring van anderen kunnen krijgen. We doen ons best op school en doen wat familie en vrienden van ons verwachten.
Diep van binnen voelt het niet goed
Hierdoor gaan we meestal voorbij aan wat we werkelijk voelen. We drukken het weg, zelfs als het hevige verlangens of diepe emotionele pijn is. Op dat moment zijn we innerlijk verdeeld. We zijn niet meer integer, maar bestaan innerlijk uit twee delen.
Wie ben jij eigenlijk? Deze overtuigingen maken jou tot wie je bent
We hebben ons afgekeurd van onze ware natuur en zijn marionetten van onze cultuur geworden. Martha: “Heb je wel eens dat je loopt te snauwen tegen iemand waarvan je houdt? Of dat je probeert te werken, maar constant afgeleid bent? Je probeert te functioneren op manieren die diep vanbinnen niet goed voelen.”
Het resultaat…
Telkens als we op deze manier te werk gaan, lopen er dingen mis. We worden knorrig of verdrietig, of we voelen ons emotioneel verdoofd. Ook vermindert onze lichamelijk weerstand en vermindert onze spierkracht. We kunnen zelfs ziek worden, maar ook als dat niet gebeurt, neemt in elk geval ons energieniveau af.
We verliezen onze mentale helderheid en hebben er moeite mee ons te concentreren. We zijn prikkelbaar en somber. Zo voelt het als je niet integer bent, als je niet trouw bent aan jezelf en als je innerlijk niet meer één geheel vormt.
Meer heelheid ervaren
Nou, hoe kunnen we nou integer leven, zodat alles fijn verbonden voelt? Martha: “In boek beschrijf ik het als een heroïsche zoektocht van ellende naar geluk. Die zoektocht begint in ‘het donkere woud van vergissingen’, een plek waar we ons verloren voelen, uitgeput, verward en onzeker.
Het probleem van de zoektocht naar geluk (The Happiness Trap)
Vervolgens ga je delen van jezelf ontdekken die lijden en ze daaruit bevrijden. Je zult ontdekken dat psychisch lijden altijd het gevolg is van de innerlijke tweedeling tussen wat je gecultiveerde geest gelooft en wat voor jou diep vanbinnen waar is. Je zult meer heelheid ervaren dan ooit, en je zult direct een grote opluchting voelen.”
Het Paradijs
Maar dan zijn we er nog niet. Als je je leven begint te helen, dan bereik je het stadium louteren, oftewel reinigen. Martha: “Ik doe graag een soort van ‘reinigende integriteitskuur’, waarmee ik bedoel dat ik me ontdoe van alles wat niet integer is.”
Pas wanneer je uiterlijke en je innerlijke leven langzaamaan op elkaar gaan lijken, ben je werkelijk trouw aan jezelf en bevind je je volgens Martha in Het Paradijs. Hier is geen werk dat op je wacht. Tenzij je genieten van een leven waarin alle dingen goed gaan, ‘werken’ noemt.
5 gelukshacks die je onderweg naar huis of werk kunt toepassen
Martha: “Ik moet er wel bij zeggen dat je het leven in Het Paradijs waarschijnlijk zo verrukkelijk vindt, dat je omgeving zal beweren dat het onmogelijk is, want niemand heeft je geleerd hoe je met dergelijke wonderbaarlijke dingen om moet gaan. Maar geen zorgen, dat leer je snel genoeg. Het is tenslotte waarvoor je geboren bent.”