Leonie Collombon
Leonie Collombon Welzijn 12 okt 2024
Leestijd: 2 minuten

De tropische ziekte dengue komt vaker voor in Nederland: dit wil je weten

Dengue, ook bekend onder de naam knokkelkoorts, is vooral een bekende ziekte in de tropen. De infectie wordt overgedragen door muggen die voornamelijk in Azië en Zuid-Amerika voorkomen, zoals de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug. Maar tegenwoordig wordt dengue ook vaker in Nederland gespot.

Dít wil je erover weten.

Dengue in Nederland: waar komt het vandaan?

Er waren in het verleden al vaker patiënten in Nederland met knokkelkoorts, maar zij namen de ziekte altijd mee uit een tropisch land. Alarmcentrale Eurocross verwacht dit jaar een recordaantal meldingen van de infectieziekte. In 2023 ging het in totaal om 113 gevallen, in 2024 staat de teller nu al even hoog.

Hoewel een groot deel van deze patiënten alsnog besmet is geraakt in het buitenland, zijn er ook speciale gevallen bij die in Nederland geprikt zijn door een mug met dengue. Hoe dat kan? De Aziatische tijgermug vliegt door import nu ook in Nederland rond – en dat gaat in unieke gevallen gepaard met de ziekte.

Lang niet iedereen die geprikt wordt door een mug die het virus bij zich draagt, wordt ziek. Maar wanneer dat wel het geval is, zijn de symptomen vaak heftig. Als er niet op tijd wordt behandeld, kan dengue zelfs dodelijk zijn. Volgens cijfers van het RIVM overlijdt één op de vijf (!) besmette mensen aan de infectieziekte, waarbij een te late behandeling in alle gevallen de boosdoener is.

De symptomen van dengue

Om op tijd te kunnen behandelen, is het van levensbelang dat de symptomen worden herkend. Over het algemeen duurt het tot twee weken voordat symptomen aanwezig zijn. De één wordt na een paar dagen al ziek, bij de ander kan het dus wat langer duren. De meest voorkomende en opvallendste klacht bij dengue is hoge koorts, die eigenlijk altijd plotseling optreedt. Gaat die koorts ook nog eens gepaard met koude rillingen, hoofdpijn, misselijkheid, keelpijn en pijnlijke spieren en gewrichten, dan is dat genoeg reden voor een bezoek aan de huisarts.

Als deze klachten niet op tijd worden aangepakt, kunnen ze leiden tot dengue hemorragische koorts of het dengue shock syndroom. Hoewel bovenstaande symptomen an sich niet levensbedreigend zijn, zijn deze complicaties dat wel.

Op tijd een dokter bezoeken, zo luidt het advies, zéker als je recent een tropisch land hebt bezocht. Maar met de wetenschap dat de tijgermug nu ook in Nederland woont, kan het nooit kwaad om je symptomen te laten checken.

Long covid: wat is het en hoe kun je ermee omgaan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️