Waarom is het tropisch regenwoud zo belangrijk?
Tijdens gesprekken over de klimaatverandering gaat het ook vaak over het behoud van het tropisch regenwoud. De ontbossing van die regenwouden gaat super hard en dat heeft nog al een impact. Oók voor ons in Nederland. Wil je beter begrijpen waarom we zuinig moeten zijn met het tropisch regenwoud? We leggen het uit.
Het bekendste regenwoud is de Amazone. Dit is het grooste tropisch regenwoud op aarde en heeft een oppervlak van 6,7 miljoen km². Dat oppervlak wordt snel minder, iedere 15 seconden verdwijnt er namelijk een stuk ter grootte van een voetbalveld. Dit omdat mensen graag gebruik maken van het hout en de grond liever gebruiken voor landbouw.
Belang voor het klimaat
Het belangrijkste is dat regenwoud veel CO2 opneemt en CO2 omzet in zuurstof. Daardoor wordt de CO2 uitstoot op aarde iets beperkt en draagt de Amazone de bijnaam ‘longen van de wereld’. Als regenwouden worden gekapt raken we dit natuurlijk proces kwijt. Ook worden de regenwouden dan juist een bron van koolstof en wordt de CO2 uitstoot vergroot.
Lees ook: Good news: er is wereldwijd een bosgebied ter grootte van Frankrijk aangegroeid
Veel bos wordt gekapt vanwege de hout productie en vanwege de landbouwgrond die dan vrij komt. Voor dit laatste worden er ook stukken in brand gezet. Omdat er al grote delen van de regenwouden weg zijn, is het er al een stuk droger en de rook die vrij komt bij de bosbranden houdt regen tegen. Daardoor ontstaat nog meer droogte en nog grotere bosbranden.
Van die droogte kunnen ook wij last hebben. Zonder de aanwezigheid van regenwouden zou het op de hele aarde namelijk veel droger zijn. Dat kunnen we er met de stijgende temperatuur er niet bijhebben.
Flora en Fauna
De regenwouden zijn super rijk aan flora en fauna. Het is zelfs zo dat meer dan 50 procent van de plant- en diersoorten – die al zijn ontdekt – leeft in de tropische regenwouden. Sommige soorten zijn al bedreigde diersoorten door de houtkap, maar ook doordat mensen vreemde plant- en diersoorten introduceren en bepaalde diersoorten verhandelen.
Lees ook: Good News: het oudste Australische regenwoud behoort weer tot de native owners
Dit wordt nog eens versterkt doordat veel van die soorten van elkaar afhankelijk zijn. Als dit ecosysteem eenmaal is aangetast is het amper te herstellen. Door de ontbossing raakt de bodem namelijk onvruchtbaar en groeit gekapt regenwoud niet snel meer terug.
Daarnaast zijn er ook nog altijd plant- en diersoorten niet ontdekt. Als het tropisch regenwoud er niet meer is, kunnen deze bijzondere soorten ook niet meer ontdekt worden.
De inwoners
Er zijn miljoenen mensen afhankelijk van het tropische regenwoud. Een groot deel van deze mensen zijn inheemse stammen. Ze leven er al eeuwen en hebben veel kennis over het regenwoud. Deze kennis wordt doorgegeven van generatie op generatie. Dit is belangrijk voor het overleven van de stammen, maar wordt ook gebruikt in onderzoeken naar het regenwoud.
Lees ook: Wat we kunnen leren over duurzaamheid van Inheemse volkeren
De inheemse stammen worden nu bedreigd. Op papier bezitten zij namelijk geen stuk grond, en zo kunnen ze door nieuwe bewoners worden verjaagd. Door de ontbossing wordt hun leefgebied ook kleiner en de bosbranden zijn een grote bedreiging. Omdat er veel illegale houtkap plaatsvindt, lopen ze ook risico gedood te worden.
Medicijnen
Regenwouden zijn belangrijk voor medicijnen. Zelfs zo belangrijk dat een kwart van de medicijnen uit het tropisch regenwoud komt. Er zijn bijvoorbeeld plantensoorten die anti-kanker eigenschappen bevatten en planten met aids remmende eigenschappen. Die laatste was bijna verdwenen uit het regenwoud van Maleisië.
Wat kun jij doen om het regenwoud te beschermen?
Gelukkig is het nog niet te laat en zijn er veel organisaties die zich inzetten voor het behoud van het regenwoud. Ook kun je zelf in actie komen voor de regenwouden. Op deze 10 manieren kun je namelijk het regenwoud beschermen:
- Steun de beschermers van het regenwoud
- Organiseer een fundraiser
- Ga voor minder vlees
- Kies voor regenwoud-friendly producten
- Shop bewust
- Steun eco-toerisme
- Voer de politieke druk op
- Daag bedrijven uit
- Verplaats je geld
- Spread the word