7 trekjes waaraan je een (onverwerkt) trauma kunt herkennen
Vroeg of laat komt iedereen erachter dat het leven niet altijd over rozen gaat. Sommigen komen daar op jonge leeftijd en op een traumatische manier achter en anderen juist later en op een minder opvallende manier. Alleen, hoe kun je een (onverwerkt) trauma ontdekken?
Aan deze tekenen kun je herkennen of jij (onbewust) met een trauma rondloopt.
Een trauma ontdekken en herkennen
De meeste mensen maken in hun leven vroeg of laat een trauma mee. De een intenser en duidelijker dan de ander.
Onze jeugd is dé periode wanneer er trauma’s plaatsvinden die we niet altijd bewust registreren, maar die wel een grote invloed kunnen hebben op ons zelfbeeld of op onze hechtingstijl bijvoorbeeld.
Trekjes die wijzen op een trauma
De meeste trauma’s ontstaan dan ook in onze jeugd en kunnen zich op latere leeftijd gaan uiten in angst.
Er zijn een paar trekjes, ofwel symptomen, waaraan je trauma kunt herkennen:
1. Schuldgevoelens
Wanneer jij veel kampt met schuldgevoelens, ook tijdens je jeugd, kan dat duiden op een trauma. Misschien voelde jij je als kind bijvoorbeeld schuldig over het feit je ouders veel ruzieden of depressief waren.
2. Bang voor afwijzing
Vind je het moeilijk om je kwetsbaar op te stellen omdat je bang bent voor afwijzing? Dan kan dat een teken van trauma zijn. Zoiets kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer je in je jeugd weinig geborgenheid hebt gevoeld of er iets heftigs is voorgevallen, zoals een scheiding, ziekte of verlies.
Daardoor kan er in je volwassen leven bijvoorbeeld verlatingsangst ontstaan in je relatie, kun je bang worden voor afwijzing of bang zijn om niet geliefd te worden.
3. Emoties uiten is moeilijk
Als je het moeilijk vindt om je emoties te uiten, bijvoorbeeld wanneer je jaloers bent, gefrustreerd, je je alleen voelt of je schaamt, kán dat een teken zijn dat je ooit een trauma hebt opgelopen waarbij je emoties er niet mochten of konden zijn.
4. Piekeren
Als je veel piekert, kan het zijn dat je kampt met een verborgen trauma. Waarom? Piekeren is namelijk een methode om je gedachten weer ‘recht te breien’ tot je het probleem hebt opgelost.
Je kunt dan blijven piekeren over een specifieke gebeurtenis om de pijn te verzachten of eindeloos veel scenario’s bedenken over wat er zou kunnen gebeuren.
Vaak proberen we een verklaring te zoeken voor iets, omdat we het dan denken te begrijpen en de pijn ietsjes minder wordt. Alleen, piekeren kan een teken zijn dat we een trauma niet goed hebben verwerkt.
5. Fobie
Een fobie hebben is misschien wel de meest duidelijke vorm van een angst die is ontstaan door een trauma. Toch is er niet altijd een logische aanwijsbare oorzaak van de fobie.
6. De telefoon niet opnemen
Je telefoon opnemen lijkt misschien de normaalste zaak van de wereld, maar dit is niet voor iedereen het geval. Het gaat dan niet over luiheid, maar om een angst en het vermijden van adrenaline.
Voor een persoon met een trauma is die vermijding een veelvoorkomend gevolg. Het beantwoorden van een onverwacht belletje kan voor hen al angst oproepen.
7. Ongemakkelijk worden wanneer iemand dichtbij zit
Persoonlijke ruimte, daar is iedereen wel een beetje gehecht aan. Je zit bijvoorbeeld in een bioscoopzaal waar geen stoelen tussen de verschillende groepjes zitten.
Wanneer mensen zijn opgegroeid in een omgeving waar grenzen zijn geschonden, dan hebben zij een groter bewustzijn tijdens zo’n situatie. Je let constant op je positie in een menigte of kamer. Er is dan een grotere behoefte aan je eigen persoonlijke bubbel. Eentje die ook essentieel is voor het behoud van je eigen comfort.
8. Naar gevoel bij een herinnering
Eén van de meest duidelijke tekenen die duidt op een onverwerkt trauma, is misschien wel het nare gevoel dat je hebt bij een bepaalde herinnering.
Wanneer je een trauma wél goed hebt verwerkt, heb je nog steeds die ene herinnering maar ervaar je er geen duidelijk onaangenaam gevoel meer aan dat je vervolgens al dan niet bewust wegstopt.
Trauma helen
Weet dat je een trauma, hoe moeilijk of juist subtiel ook, kunt helen. Mits je daarbij de juiste, professionele hulp bij zoekt. Van hypnotherapie tot een psycholoog: er zijn allerlei professionals die jou kunnen helpen je trauma te verwerken. Je hoeft het niet alleen te doen!
Hoe kleine trauma’s die in je sudderen meer impact hebben dan je denkt