Wanneer ontstaat een trauma eigenlijk (en hoe ga je daarmee om)?
Een trauma is een bijzonder psychologisch fenomeen dat een grote impact op je leven kan hebben – daar is iedereen het wel over eens. Maar wat ís het precies? En hoe ga je ermee om?
We zetten het op een rijtje.
Zo ontstaat een trauma
Een trauma is een verschrikkelijke gebeurtenis waarvan je niet de kans hebt gekregen om ‘m te verwerken. Daarvoor hoef je heus geen oorlogssituaties mee te maken: trauma’s kunnen ook in ogenschijnlijk vredige omstandigheden opduiken. Denk maar aan een jeugdtrauma dat plaatsvond in een ‘veilige’ familieomgeving.
Cracked Up op Netflix laat zien wat trauma met je hersenen doet
Hoe langer dit soort verschrikkelijke situaties genegeerd worden, hoe verder een trauma zich ontwikkelt. Natuurlijk werpt dit een negatieve schaduw op de algemene kwaliteit van je leven. Veel van onze grootste angsten zijn trouwens te herleiden naar onze trauma’s, vaak hebben ze immers amper iets te maken met een daadwerkelijk gevaar.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat niet iedereen een post traumatische stressstoornis ontwikkelt – veel mensen zijn immers in staat om een traumatische gebeurtenis succesvol te verwerken. Dat een trauma automatisch leidt tot de ontwikkeling van een psychische stoornis, is dus een fabeltje.
Zo ga je om met een trauma
Psychologen doen veel onderzoek naar de effecten van traumatische gebeurtenissen. Zodoende is ook bekend wat je het beste kunt doen – of laten – mocht je ooit in een levensbedreigende situatie terechtkomen.
De lijst adviezen is overigens ook handig als je een andere negatieve gebeurtenis in je leven moet verwerken.
- Sta jezelf toe om van streek te zijn. Zie het als een normale reactie en accepteer alle gevoelens die daarbij horen.
- Vertrouw erop dat je sterk genoeg bent om ermee om te kunnen gaan.
- Gebruik geen overmatige hoeveelheden alcohol en geen drugs.
- Elke keer dat je aan de gebeurtenis terugdenkt of erover praat ben je een stap verder in de verwerking ervan. Herbeleven is de manier waarop de geest geneest.
- Zorg dat je dagelijks leven zo veel mogelijk doorgaat als ervoor.
Posttraumatisch succes: als een trauma je helpt veel meer uit je leven te halen
- Zorg voor voldoende slaap en veel beweging.
- Vertel je omgeving waar je behoefte aan hebt. Wanneer je met rust gelaten wil worden, of juist wil praten.
- Zorg dat je lichaam kan ontspannen. Door yoga, meditatie, tuinieren, wandelen of door te luisteren naar muziek.
- Als herinneringen aan de gebeurtenis andere nare herinneringen naar boven haalt, probeer dan om de verschillende gebeurtenissen te scheiden. Laat jezelf niet overspoelen door te veel verdriet.
- Geef uiting aan je gevoelens, door erover te praten of door ze op te schrijven. Een dagboek bijhouden is een bewezen methode om negatieve gebeurtenissen te verwerken.
En onthoud: er is altijd hoop – ook bij het verwerken van traumatische ervaringen.
Leven met 4 psychische stoornissen: Daniel (28) leert er nog steeds mee omgaan