Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Schrikbarende groei van haat tegen transgender mensen: zó gaan we het tegen

De groei van het aantal hatelijke verhalen en complottheorieën over transgender mensen is schrikbarend hoog. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Nuance door Training en Advies (NTA) naar haatspraak over transgender mensen, Joden en Moslims. Wat kunnen we daar tegen doen?

Transgender mensen worden steeds vaker online én offline uitgemaakt voor bedriegers, criminelen en pedofielen. Vaak zijn het complottheorieën van minstens een eeuw oud die lange tijd vooral over homoseksuele mensen de ronde deden, maar tegenwoordig worden transgender mensen dus óók met dezelfde hatelijke verhalen en complottheorieën buiten de samenleving geplaatst. 

“Afschuwelijk, dat de haat in zo’n hoog tempo toeneemt,” zegt Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk. “Het is de hoogste tijd dat haat tegen transgender mensen serieus genomen wordt. Wij verwachten actie van de politiek, media én social-mediabedrijven.”

Transgenderhaat groeit

Uit het onderzoek De werking van woorden als wapen‘ blijkt dat transgender mensen – net als joden en moslims – steeds vaker slachtoffer zijn van een agressieve vorm van discriminatie. Discriminatie begint vaak met het creëren van een ‘wij versus zij’-gevoel, waarna de andere groep steeds verder wordt ontmenselijkt.

Transgender mensen delen gelukkig steeds vaker hun ervaringen in de media om bewustzijn te creëren over de impact van deze pijnlijke haat. Zo vertelde activiste Shon Faye in een interview met The Guardian over het groeiende probleem. “Wanneer mensen ons ontmenselijken, voelen zij zich gerechtvaardigd in hun haat. Dit heeft niet alleen effect op onze mentale gezondheid, maar ook op ons dagelijks leven. Ik wil dat mensen begrijpen dat dit niet zomaar woorden zijn – het is geweld in een andere vorm.”

Maar ook de Amerikaanse influencer en advocate Dylan Mulvaney vertelde eerder in Time Magazine over de golf van haat waar ze mee moet dealen. Ze vertelde onder meer: “Ik ben bang om mijn huis te verlaten, ben belachelijk gemaakt in het openbaar en ben gevolgd.”

Transgenderhaat in Europa

In Europa is het genderhaat echter net zo’n groot probleem, zo schreef NU.nl al eerder dit jaar. Transgender Claire schreef over haar haatervaringen in Vrijzinnig Brabant. “Sommige van mijn haatervaringen komen zelfs uit de queer gemeenschap zelf. Toen ik mijn plannen om een transitie te starten bekendmaakte, verloor ik veel van mijn homoseksuele vrienden,” schrijft Claire.

“Ik weet nooit wat ik kan verwachten van mijn dagelijkse ontmoetingen en ik ben niet voor niets voorzichtig. Zo werd ik op een bepaald moment seksueel lastiggevallen op straat. Toen ik fysiek terugvocht om mezelf te beschermen, vluchtte de man en riep: ‘Ik ga mijn pistool pakken en je neerschieten’. Dan zijn er ook mannen die aannemen dat ik een sekswerker ben en die me vragen: “hoeveel?” terwijl ik gewoon mijn dagelijkse boodschappen aan het doen ben.”

Wat er moet gebeuren tegen genderhaat

Er is geen tijd te verliezen om deze haat te stoppen. Transgender Netwerk pleit daarom voor de volgende stappen:

  • Strafbaarheid van groepsbelediging: net zoals antisemitisme en racisme strafbaar zijn, moet haat tegen transgender mensen juridisch worden aangepakt. Een wetsvoorstel hierover ligt al sinds 2020 klaar en wacht nog steeds op behandeling.
  • Strengere moderatie op sociale media: platforms moeten niet alleen desinformatie en complottheorieën tegengaan, maar ook strenger optreden tegen discriminerende uitingen. Haat online moet net zo serieus worden genomen als in de fysieke wereld.
  • Meer expertise bij politie en justitie: het herkennen en vervolgen van discriminerende incidenten vergt specialistische kennis. Dit moet prioriteit krijgen in opleidingen en protocollen.

Samen de haat doorbreken

Gelukkig iedereen kan bijdragen aan het tegengaan van transgenderhaat. En dat begint voornamelijk met bewustzijn: wees kritisch op wat je leest en deelt en spreek je uit tegen discriminerende uitspraken.

Zoals Shon Faye zegt: “Wij kunnen niet alleen vechten tegen dit onrecht. Het is een strijd voor iedereen die gelooft in gelijkheid en menselijkheid.”

Lees ook meer over de 4B-beweging.

Vier jij niet graag (of juist wel) je verjaardag? Dít is waarom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️