Waarom draagt een bruid een sluier? Uitleg over de herkomst van tradities tijdens de trouwdag
Trouwen, het is een meisjesdroom of niet. Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat je op latere leeftijd een hele leuke partner vindt die wél wil trouwen, waardoor jij ook overstag gaat. Dan krijg je te maken met keuzes, heel veel keuzes. En dan is het ook zinvol om te weten waarom dingen gaan zoals ze gaan. Om te weten waarom een bruid een sluier draagt of waarom een bruidsjurk wit is bijvoorbeeld. Want tradities tijdens de trouwdag zijn er niet voor niets.
Vaak nemen we dingen klakkeloos over zonder hierover na te denken. Terwijl, als je vaak wat verder kijkt en jezelf in de tradities van een trouwdag verdiept, vind je ook nog eens een heel mooie (soms spirituele) betekenis.
Tradities tijdens de trouwdag
Nu het trouwseizoen van start gaat, kunnen wij niet wachten tot er iemand uit onze omgeving gaat trouwen. Het vieren van de liefde is immers altijd een feestje! Of de bruiloft nu klein, groot, traditioneel of modern is, we love it. Toch hebben veel bruiloften bepaalde dingen gemeen: eeuwenoude trouwtradities. Wij leggen uit wat ze betekenen.
De sluier
We gaan way back. We weten dat, wanneer je in de kerk trouwde, je hoofd bedekt moest zijn. Ook luidt het verhaal dat een bruid een sluier voor haar gezicht moet hebben, zodat de geesten niet konden zien hoe mooi de bruid was. Daarnaast symboliseert de sluier zuiverheid en onschuld. En als we heel erg terug in de tijd te gaan: in de Romeinse tijd hadden de bruiden een rode doek over hun gezicht, zodat ze de indruk wekten dat ze in de fik stonden. Op deze manier zouden ze beschermd zijn tegen duivelse demonen.
De witte bruidsjurk
De witte bruidsjurk is nog niet eens zo gek oud. Pas sinds het huwelijk van de Britse koningin Victoria en prins Albert in 1840 is een witte trouwjurk traditie. Voor die tijd waren rode jurken met veel goud en bont veel gezien op trouwerijen. Dat de witte kleur staat voor maagdelijkheid klopt eigenlijk ook niet, een witte trouwjurk is ontstaan uit het gevoel van luxe en welvaart. Een witte jurk draag je namelijk geen tweede keer. Vóór de witte trouwjurk werden donkere trouwjurken ook naar andere feesten of zelfs naar uitvaarten gedragen.
De kousenband
Er was ooit⊠een hele vreemde traditie voor een trouwdag. Waar koppels lang niet altijd seks hebben tijdens de huwelijksnacht (laat staan voor de eerste keer) was dit vroeger wel het geval. Na het ja-woord werd de liefde bezegeld met een vrijpartij. In de Middeleeuwen was hier een priester bij aanwezig die het bed zegende en het koppel wijn gaf. Niet alleen de priester was overigens toeschouwer, de hele familie was ook bij het meest intieme moment aanwezig waarbij de vrouwen uit de familie de kousenband van het been van de bruid moesten trekken voor geluk. Wij zijn blij dat deze traditie niet in stand is gehouden..
Een trouwboeket
De traditie van het trouwboeket kent verschillende verhalen. In de geschiedenis diende een bloemenketting voor het afweren van boze geesten. In de middeleeuwen was het bruidsboeket bedoeld om nare luchtjes te verbergen en tegenwoordig is het echt decoratief.
De enorme taart
Een mooie grote bruidstaart danken we aan de Engelsen en het is een van de lekkerste tradities op een trouwdag. De taart met verschillende lagen en bovenop een bruidspaartje komt wederom van het huwelijk van de de Engelse koningin Victoria, die in 1840 trouwde.
Toen bestond de taart nog uit Ă©Ă©n laag. Bij het huwelijk van haar dochter Victoria in 1858 kwamen daar meerdere lagen bij. Het moest immers groter! Als we echt in de geschiedenis duiken, had de bruidstaart nog een andere rol. In de Romeinse tijd werd er brood geserveerd, wat over het hoofd van de bruid werd gebroken, omdat tarwe vruchtbaarheid symboliseerde.
Tradities op de trouwdag zijn er om in stand te houden, maar je mag het natuurlijk ook helemaal op je eigen manier doen!
De sleutel tot zelfvertrouwen (volgens psycholoog Julie Smith)
Â