Duurzaam dilemma: Nienke (23) wil geen toxische tampons gebruiken, maar alternatieven zijn te duur
Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam lezers dilemma. Deze week delen wij het dilemma van Nienke, die bewust leeft en daarom ook geen toxische tampons wil gebruiken. Helaas zijn de alternatieven die wél als veilig bestempeld worden, drie keer zo duur.
“Steeds vaker lees of hoor ik over tampons en maandverband van biologisch katoen. Al een tijd heb ik vage klachten waardoor ik bij verschillende specialisten onder behandeling ben geweest. Eczeem, een droge huid, haaruitval en een onregelmatige menstruatie. Meerdere keren heb ik te horen gekregen dat ik gevoelig ben voor hormoonverstorende stoffen.
Daarom let ik op wat ik eet, wat ik op mijn huid smeer en het liefst dus ook op wat er down there in gaat als ik menstrueer. Laatst las ik een artikel over toxische stoffen in tampons. Deze berichten vind ik echt schokkend, maar er is voor mij geen alternatief.
First things first: hoe zit het met toxische tampons
In feite is een tampon samengeperst, absorberend materiaal met een coating om pluizen te voorkomen. De precieze samenstelling is bij ieder merk weer anders, maar de tampons van het relatief goedkope merk dat ik gebruik schijnen dus niet goed voor je te zijn. De toxiciteit van standaard tampons speelt al heel lang onder gezondheidsbewuste vrouwen.
Logisch ook als je je bedenkt dat er veel pesticiden gesprayd worden over katoen waarmee vervolgens tampons worden gemaakt. Daar komt dan wel een kunststof coating overheen, maar wat dat met je lichaam doet, daar word ik ook niet wijzer van. Echte internationale regelgeving ontbreekt en daarbij zijn bijsluiters of ingrediëntenlijsten niet altijd compleet – of begrijpbaar.
Wat ik wel weet is dat er katoen gebruikt wordt. Ten eerste is het telen van katoen niet milieuvriendelijk, er wordt enorm veel water verbruikt. Daarnaast worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt om de gewassen te beschermen. Deze komen ook terecht in het eindproduct: de tampon.
Omdat wereldwijd maar 3 procent van de katoenteelt biologisch schijnt te zijn, zijn tampons van biologisch katoen duurder. Ook is het een feit dat alle tampons worden gebleekt om er fris en hygiënisch uit te zien. Sinds de jaren negentig worden tampons (en ook maandverband) meestal gebleekt met waterstofperoxide. Waterstofperoxide is een verbinding van waterstof en zuurstof en soms wordt er vermeld op de verpakking van tampons dat deze worden gebleekt met zuurstof.
In feite is dit dus met waterstofperoxide, dat ook gebruikt wordt om tanden of haren te bleken, twee dingen die ik absoluut vermijd.
Waarom je alleen maar biologische tampons moet gebruiken
Wanneer je dus verdiept in tampons, lees je de meest enge verhalen. Zo schijnen tampons waarin een kleine concentratie ‘glyphosate’ gebruikt wordt, zelfs kankerverwekkend te zijn of vrouwen worden er onvruchtbaar van.
De enige manier om toxische stoffen uit je vagina en dus lichaam te houden, is door biologische gecertificeerde hygiëne producten te kopen gemaakt van biologisch katoen of ander biologisch materiaal. Jammer genoeg kan ik deze producten echt niet betalen. In feite loop ik dus meer gezondheidsrisico’s, omdat ik minder te besteden heb. Dat geeft mij een naar gevoel…
Andere gifvrije alternatieven
Een andere optie is het gebruiken van een cup in plaats van toxische tampons. NOS schreef zelfs dat een menstruerende vrouw 1500 euro goedkoper uit is door een cup te gebruiken in plaats van andere hygiënische producten.
De meeste cups kun je meerdere malen gebruiken en ze zijn veilig en beter voor het milieu. Uiteraard heb ik deze optie geprobeerd, zonder succes. Tot twee keer toe ben ik gigantisch doorgelekt. Een maandverband vind ik onhygiënisch aanvoelen en ik voel me er stukken minder vrij door.
Voor mij is het dus geen alternatief en blijven de dure merken bijna de enige, maar tot dusver onbetaalbare optie.”
Duurzaam dilemma: bloemen zijn sfeerverhogend maar slecht voor het milieu