Debby verbrak een toxische relatie en helpt nu anderen in dezelfde situatie
De verkeerde partner kan een grote impact op je leven hebben. Daar weet Debby, die in een toxische relatie zat, alles van. Zij herkende bepaalde patronen die ze ook in haar jeugd meemaakte en wist daardoor dat deze relatie niet (langer) goed voor haar was.
Aan BEDROCK vertelt Debby hoe ze haar toxische relatie verbrak én nu andere helpt in een zelfde soort situatie.
Debby over haar toxische relatie
Debby: “Al op jonge leeftijd kreeg ik te maken met toxisch gedrag. Hoewel ik het op dat moment niet wist, bleek ik te maken te hebben met een narcist. Ik zat in een situatie waarin er weinig contact met andere familieleden was, maakte veel manipulatie mee en groeide gedeeltelijk op in een gezin waar ik veel geweld heb gezien. Als kind had ik niet door wat er precies aan de hand was, maar ik voelde altijd al dat iets niet klopte. Ik werd bang en onzeker, m’n eigenwaarde daalde. Toen ik wat ouder werd, wist ik uit deze situatie te ontsnappen. Pas op volwassen leeftijd ging ik terugkijken en besefte ik dat ik emotioneel mishandeld werd, terwijl de persoon in kwestie dat misschien nooit heeft beseft en nooit zal doen.
Hoewel het toen in eerste instantie beter leek te gaan, bleek al snel dat er meer kapot was gemaakt. Ik ging destructief gedrag vertonen, ook omdat ik meer vrijheid ervaarde. Mijn weekenden bestonden in mijn puberjaren uit feesten en veel alcohol drinken. Op die leeftijd best normaal, maar ik sloeg erin door omdat ik mijn eigen grenzen niet kende. Nu weet ik dat ik me zo gedroeg vanwege de trauma’s die ik had opgelopen, maar op dat moment zag ik zoiets niet in.
Door alles wat ik had meegemaakt, was ik behoorlijk naïef geworden. Ik was goedgelovig en liet me snel meeslepen in andermans mening. Dat kwam vooral tot uiting in mijn nieuwe relatie. Hierop terugkijkend was deze situatie vanuit beide kanten ongezond.
Manipulatie en leugens
Mijn toenmalige vriend blowde veel en vertoonde manipulatief gedrag. Nu herken ik de patronen, maar toen zag ik het niet: ik was immers opgegroeid met manipulatie en wist niet beter. Hij wist dingen zo te brengen dat ik mij uiteindelijk schuldig ging voelen en zei dat onze problemen kwamen door mijn gedrag of mijn verleden. Vanwege mijn naïeve aard geloofde ik hem en zocht ik mijn familie steeds minder vaak op. Ik ging me isoleren en verzweeg steeds vaker hoe slecht onze relatie eigenlijk was.
Diep vanbinnen wist ik wel dat de relatie toxisch was, zeker omdat onze ruzies hevig en fel waren. We hadden daar beiden een aandeel in. Na drie jaar besloot ik dat het genoeg was en zocht ik een uitweg. Dat deed ik door in te gaan op aandacht van een ander: dat was zeker geen volwassen oplossing, maar voor mij op dat moment wel de enige.
Van iets negatiefs iets positiefs maken
Nadat de relatie voorbij was, besefte ik hoe diepgeworteld de patronen uit mijn jeugd eigenlijk waren. Ik zocht professionele hulp en kreeg EMDR-therapie, waarbij ik terugging naar de herinneringen van vroeger. Door daar actief mee bezig te zijn werd het trauma een stuk minder en kwam er meer rust in m’n lijf. Ik begreep beter wat er in mijn kinderjaren allemaal was gebeurd en snapte waarom ik juist daardoor opnieuw in een toxische relatie belandde.
Die therapie bleek uiteindelijk essentieel voor mijn huidige leven, want ik had het nodig om mijn trauma beter te begrijpen. Daardoor wist ik iets negatiefs om te zetten in iets positiefs: nu heb ik alweer zes jaar een gezonde relatie en help ik in mijn Praktijk By Deb anderen die hetzelfde meemaken. We kijken samen hoe iemand een toxische relatie kan verbreken, maar bijvoorbeeld ook hoe de communicatie weer gezond wordt als er kinderen in het spel zijn.
Ik geloof dat ik door mijn eigen ervaring met narcisme anderen goed kan helpen. Je moet zoiets zelf hebben meegemaakt om het te snappen: anders herken je patronen minder snel. M’n praktijk is zonder twijfel het positiefste dat uit deze situatie is gekomen.”
Meer weten? Bezoek www.praktijkbydeb.nl
De tekenen dat je in een toxische relatie zit (en stel jezelf deze vragen)