Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 28 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Toxic positivity: bestaat er ook zoiets als te positief zijn?

Zie je in situaties altijd het glas halfvol in plaats van half leeg? Weet je een situatie altijd positief te draaien? En ben je altijd dankbaar voor wat zich er in je leven afspeelt? Yes, dan ben jij waarschijnlijk ook een ras optimist. Een prima mindset zou je zeggen. Toch is een té positieve instelling niet altijd even handig, zo meent de Amerikaanse psychotherapeut Jody Kemmerer.

Op MindBodyGreen legt ze het verschil uit tussen een gezonde dosis dankbaarheid en ‘toxic positivity’, zoals ze het noemt.

Toxic positivity

Bestaat er zoiets als te positief zijn? Psychotherapeut Kemmerer gelooft van wel. Dat vergt echter wel de nodige uitleg. Een positieve mindset is toch juist iets waar de meeste mensen alleen maar van zouden kunnen dromen?

Dat zit zo: inderdaad, het oprechte gevoel van dankbaarheid kan in heel veel gevallen je mentale welzijn ontzettend ondersteunen, dat wijzen deze onderzoeken onder andere uit. Angsten en depressies kun je deels bestrijden door het beoefenen van dankbaarheid, dus daar valt een hoop voor te zeggen.

https://www.bedrock.nl/als-positief-denken-niet-werkt/

Toch moeten we er ook mee oppassen, meent Kemmerer. Het beoefenen van dankbaarheid kan volgens haar ook het tegengestelde effect teweeg brengen, namelijk als het je níét lukt om je oprecht dankbaar te voelen in een situatie, terwijl je dat wel zo hard probeert.

Wanneer je moet oppassen met positief denken

Om even wat duidelijkheid te scheppen: we hebben het over ‘positief denken‘ als je probeert om positieve gedachten en gevoelens op te wekken door je te focussen op dat ene resultaat dat je wilt: positiviteit en je goed voelen. Een tactiek die handig kan zijn als je kampt met negatieve gedachten of angsten bijvoorbeeld.

Maar als je deze tactiek gebruikt om negatieve emoties weg te cijferen of te ontkennen, dan erken je je eigen gevoelens niets en dat is nou juist wat je níét verder gaat helpen.

Een pleidooi tégen positief denken

Natuurlijk kun je je gevoelens niet zelf uitkiezen en overkomt je soms een vlaag van een negatieve gevoelens, maar waar je wél invloed op hebt is hoe je reageert op je gevoelens. Positief denken wordt dus toxisch als je iets probeert te voelen wat je helemaal niet voelt.

En zeg nu zelf: jezelf geforceerd positief te laten denken, heeft nog nooit echt gewerkt, toch?

Wat wél helpt

Daarentegen zijn er een aantal dingen die je wel kunt doen wanneer je overspoeld wordt met negatieve gedachtes en gevoelens. Deze niet dwangmatig weg forceren met het idee dat je overal blij of dankbaar voor moet zijn, maar de situatie met een nieuwsgierige blik benaderen.

Nieuwsgierigheid is volgens de psychotherapeut een goede eerste stap richting het ervaren van echte dankbaarheid. Wees nieuwsgierig naar wat je voelt voordat je het omdraait naar iets positiefs als dankbaarheid.

Kemmerer meent dat positiviteit altijd volgt ná een proces van overgave aan een negatieve emotie en niet na het geforceerd positief denken. Waarom?

We ‘denken’ de hele dag door. Maar denken: wat is dat eigenlijk?

Elke emotie dient ergens voor. Boosheid laat bijvoorbeeld zien dat er iets mis is en geeft ons de energie om het weer op te lossen. Als je je overgeeft aan je boosheid ontstaat er vanzelf ruimte de positiviteit dan wanneer je je gevoelens wegstopt en er bijvoorbeeld niet over praat.

Met andere woorden: om oprechte positieve gevoelens te ervaren zoals dankbaarheid, zul je eerst écht naar binnen moeten keren en andere gevoelens en emoties ook de ruimte geven. En dat doe je door jezelf met een open en nieuwsgierige houding te benaderen. Best simpel eigenlijk, toch?

Zo zorg je ervoor dat negatieve emoties niet de overhand nemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️