Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 26 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Zeg jij snel sorry? Misschien doe je dan wel aan toxic forgiveness

Zeg jij snel sorry? Dat lijkt een mooie eigenschap, je kunt immers verantwoordelijkheid nemen en ruzies voorkomen of uit de weggaan. Maar wat als die sorry ongemeend is? Dan is er sprake van ‘toxic forgiveness’.

Natuurlijk, je excuses kunnen aanbieden is een waardevolle kwaliteit. Dat betekent immers dat je het verleden kunt laten rusten, ruzies achter je kunt laten en samen verder kunt. Toch schuilt er ook een keerzijde achter snel sorry zeggen. Misschien zeg jij wel te snel ‘sorry’ of vergeef je een ander te makkelijk, zonder dat je het doorhebt. Wat betekent dat precies, en hoe herken je het in jouw relaties?

Snel sorry zeggen: slim of niet?

Ben jij ook iemand die wel héél makkelijk sorry zegt, ook als je het niet helemaal meent om maar geen gedoe te krijgen met je partner of goede vriend(in)? Dan is de kans groot dat je doet aan het nieuwe fenomeen ‘toxic forgiveness’.

Wat is toxic forgiveness?

De Engelse term toxic forgiveness betekent in het Nederlands letterlijk ‘giftige vergeving’, en houdt in dat je iemand vergeeft zonder dat je je emoties volledig hebt verwerkt of geuit naar de ander. Meestal doe je dit om ruzies en conflicten uit de weg te gaan, de sfeer goed te houden of om de ander niet te kwetsen.

Maar wat er in werkelijkheid gebeurt, is dat jij je eigen gevoelens (die er óók mogen zijn) opzij zet voor de lieve vrede of het welzijn van een ander. Misschien lijkt dat in eerste instantie onschuldig, maar op de lange termijn kan dat behoorlijk schadelijk zijn voor zowel jouzelf als voor je relaties.

Wanneer je iemand immers te snel vergeeft, bijvoorbeeld zonder dat de situatie is opgelost, ontstaat er onbewust een ongezonde dynamiek. De conflicten blijven daardoor steeds een beetje onder de oppervlakte smeulen en kunnen zelfs na jaren weer naar boven komen. Ze zijn immers niet uitgesproken en verwerkt.

Bovendien leer je daarmee jezelf aan om je eigen grenzen weg te stoppen en jouw emoties te onderdrukken. Op den duur kan dat leiden tot frustratie, stress en zelfs een burn-out…

Hoe herken je toxic forgiveness?

Soms is er een sorry nodig om verder te kunnen en je kunt immers in een relatie niet altijd je zin krijgen, maar wanneer is er sprake van toxic forgiveness? Dit zijn een paar belangrijke signalen:

  1. Je voelt je niet gehoord of begrepen. Je hebt het idee dat je gevoelens niet echt serieus worden genomen door de ander, maar je vergeeft toch om de harmonie te bewaren.
  2. Je zegt sorry zonder dat je het meent. In plaats van écht stil te staan bij wat er gebeurd is, bied je snel je excuses aan om een ongemakkelijke situatie te voorkomen.
  3. Je merkt dat patronen zich blijven herhalen. Conflicten worden niet volledig opgelost, en je merkt dat dezelfde issues telkens weer terugkomen.
  4. Je voelt je na de vergeving niet opgelucht, maar zwaar. Echte vergeving geeft een gevoel van opluchting en bevrijding, maar bij toxic forgiveness blijft er een knoop in je maag zitten.

Waarom doen we aan toxic forgiveness?

De behoefte om ruzies zo snel mogelijk op te lossen zit diep in onze natuur ingeworteld. Niemand houdt van ruzies, en veel mensen hebben van huis uit geleerd dat het voorkomen van confrontatie de beste manier is om met anderen om te gaan.

Daarnaast speelt sociale druk vaak een rol: we worden van jongs af aan aangemoedigd om te vergeven en verder te gaan. ‘Laat het los’ of ‘Je moet niet zo moeilijk doen’ horen we maar al te vaak.

Voor sommige mensen komt snel sorry zeggen voort uit een angst voor verlating. Ze zijn bang dat het delen van hun emoties ervoor zorgt dat de ander hen verlaat, en kiezen er daarom maar voor om de ander snel te vergeven, zelfs wanneer ze dat eigenlijk niet willen.

Hoe doorbreek je dit patroon?

Om toxic forgiveness te voorkomen, is het belangrijk om eerst goed te voelen wat jij zelf nodig hebt. Je kunt deze stappen volgen:

  1. Sta stil bij je gevoelens. Voordat je vergeeft, is het essentieel om eerst goed te voelen wat er bij jou speelt. Hoe heeft de situatie je geraakt? Wat zou je willen veranderen?
  2. Communiceer open en eerlijk. In plaats van snel te vergeven, is het belangrijk om je gevoelens duidelijk te communiceren. Vertel de ander waarom je gekwetst bent en wat je nodig hebt om verder te kunnen.
  3. Geef jezelf de tijd. Geef jezelf de tijd om de situatie te verwerken voordat je een beslissing neemt. Het is oké om niet meteen te vergeven en eerst ruimte te nemen om na te denken over wat voor jou belangrijk is.
  4. Stel grenzen. Toxic forgiveness gaat vaak hand in hand met het overschrijden van jouw eigen grenzen. Leer jezelf aan om duidelijk te zijn over wat voor jou acceptabel is en waar jouw grens ligt.

Iemand kunnen vergeven is waardevol, maar alleen wanneer dat samengaat met eerlijkheid, respect en begrip voor elkaar.

5x waarom relatietherapie altijd een goed idee is 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️