Vega Vrijdag: tostadas met zwarte bonen en radijsjes
Thuiswerken brengt zo zijn voordelen met zich mee, zoals de tijd en ruimte voor verse lunch. Inspiratie voor toffe lunchgerechten geven wij je daarom met plezier. Deze week delen we een vega lunchgerecht voor tostadas met zwarte bonen en radijsjes, van zusje Culy.
Het hoofdingrediënt van dit gerecht zijn refried beans, een soort pasta gemaakt van zwarte bonen. Die vind je tegenwoordig kant-en-klaar in de supermarkt (bijvoorbeeld van het merk La Morena), máár: we raden je echt aan om ze ook een keer zelf te maken. Zo weet je precies wat er allemaal ingaat (in ieder geval geen ongezonde bewaarmiddelen!) en zelfgemaakt is áltijd lekkerder.
Tip: wil je dit gerecht vegan maken, vervang de zure room dan door vegan room, bijvoorbeeld sojaroom.
Lees ook: Dit zijn dé vegan hoofdsteden ter wereld (voor als je weer mag reizen)
Ingrediënten voor 4 stuks:
- 4 gordita’s (kleine tortillas)
- 150 gram radijsjes, in plakjes
- 1 jalapeño, in dunne ringetjes
- Zure room, naar smaak
- Verse koriander
- Zonnebloemolie
- 1 limoen, in partjes
Ook leuk: Ben je net vegan? 7 belangrijke tips voor beginners
Voor de zwarte bonen:
- 400 gram zwarte bonen
- 1 ui, fijngehakt
- 6 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 300 ml bouillon
- Zout & peper
Voor de ingelegde rode ui:
- 1 rode ui, in dunne ringen
- 50 ml witte wijnazijn
- 30 gram suiker
- 1 theelepel zout
Zo maak je ingelegde rode ui
Begin met de ingelegde rode ui. Doe daarvoor alle ingrediënten behalve de ui in een pannetje en breng aan de kook.
Doe de uien in een afsluitbaar bakje en giet het mengsel eroverheen. Dek af en laat twee uur staan op kamertemperatuur. de ingelegde rode ui kan daarna nog een hele tijd in de koelkast worden bewaard.
Zo maak je de tostadas
Verwarm de oven voor op 220 graden. Smeer de gorditas of tortillas aan beide kanten in met olie en leg ze op een bakplaat. Bak ze in 5 tot 8 minuten knapperig in de oven. Laat even afkoelen.
Ga dan aan de slag met de zwarte bonen. Verhit een koekenpan met de olie op laag vuur en laat de ui in 8 minuten zacht bakken. Doe de knoflook, komijn en gemalen koriander erbij en laat nog 2 minuten bakken.
Ook lekker: Vegan ravioli met kaas-walnotenvulling, paddenstoelen en groene kruidenbotersaus
Giet de zwarte bonen af en voeg ze toe aan de pan. Roer even door en doe de bouillon erbij. Laat de zwarte bonen zo ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur. Het vocht moet zoveel mogelijk verdampen, tot je ongeveer 3 eetlepels overhoudt.
Doe alles in een keukenmachine en maal tot een gladde massa. Schep die terug in de pan en laat een minuut of 5 bakken om in te dikken (voeg eventueel een beetje olie toe als de pan wat droog is). Voeg zout en peper toe.
Besmeer de tostadas met een dikke laag van de zwarte bonen. Beleg met de plakjes radijs, de jalapeño en de ingelegde rode uien. Verdun de zure room eventueel met een klein beetje water en druppel die over de tostadas heen. Maak af met de koriander en eventueel een snuf zout.
Serveer met een partje limoen.
Enjoy!
Meer vega(n) recepten?
- Vegan Vrijdag: bloemkoolsoep met een Aziatische tintje
- Vega Vrijdag: gezonde smoothie met kefir en blauwe bessen
- Vega Vrijdag: champignonsoep met gnocchi, spinazie en Parmezaan