Waarom een app als deze ons voedselsysteem kan redden
Wereldwijd wordt bijna 40 procent van al het voedsel weggegooid. Yep, dat lees je goed: veer-tig procent. En ondanks alles wat we weten over de impact van de landbouwsector op de aarde, gebruiken we lappen grond ter grootte van China om voedsel op te produceren dat we uiteindelijk verspillen. Daarom heeft de app Too Good To Go maar één simpel doel: eten redden dat ‘too good to go’ is.
En dat doen ze met succes. Het van origine Deense bedrijf heeft in 2021 wereldwijd meer dan 52 miljoen maaltijden gered, waarvan maar liefst 5 miljoen (!) in Nederland.
Verrassende maaltijd voor weinig
Voor de lezers die de app niet kennen: via Too Good To Go kunnen hotels, restaurants en supermarkten eten aanbieden dat niet is verkocht. Dit eten kun je als consument ophalen tegen een goedkopere prijs.
Omdat aanbieders nog niet weet wat er die dag verkocht wordt (en dus overblijft), krijg je je eten vaak in de vorm van een zogenaamde Magic Box. Het is dus een verrassing voor jou. Al krijg je natuurlijk vooral brood bij de bakker en pizza bij de pizzeria.
5 x vaak verspilde ingrediënten (en tips om voedselverspilling te voorkomen)
Het aanbod is heel divers, waardoor er voor ieder wat wils te halen valt. Van ontbijt tot avondeten, maar ook taart en snacks of een verzameling eten uit de supermarkt dat bijna over de datum is.
Kijk, ruik en proef – voor je verspilt
Met de app van Too Good To Go kun je dus lekker en voordelig eten, én tegelijkertijd eenvoudig iets voor het milieu doen. Een gouden concept dat wereldwijd is aangeslagen. Sinds de oprichting in 2016 is de app uitgebreid naar 17 verschillende landen, waaronder sinds kort ook naar Amerika, Canada en Ierland.
Ook hebben ze samen met een aantal van de grootste voedselproducenten en -retailers een ‘kijk, ruik, proef – voor je verspilt’-label op meer dan 4209 producten wereldwijd gekregen. Het label is te zien in 11 landen en zorgt ervoor dat mensen meer op hun zintuigen vertrouwen en 2 (of 3) keer nadenken voordat ze eten weggooien.
Van inspiratie naar actie
Verder hebben ze afgelopen zomer gefocust op het ontwikkelen van betere gewoonten thuis, want daar wordt het meeste eten weggegooid. Mette, CEO van Too Good To Go: “Ons doel was het eten van restjes leuk maken. We sloegen de handen ineen met kunstenaars uit 14 verschillende landen en lanceerden posters tegen voedselverspilling.
https://www.bedrock.nl/voedselverspilling-keuken/
De posters helpen mensen om voedselverspilling top of mind te maken, en laten zien hoe leuk het is om iets goeds te doen voor de wereld. Ook hebben we het eerste antivoedselverspillings-kookboek uitgebracht.” Dit kun je hier gratis downloaden.
Consument, fabrikant en overheid
En de plannen voor de toekomst zijn groots. Ze willen hun houdbaarheidsdata-campagne uitbreiden naar nieuwe markten. Daarnaast blijven ze aandringen op verandering op beleidsniveau, zodat we wereldwijd het Sustainable Development Goal 12.3 bereiken: 50 procent minder voedselverspilling in 2030.
Het terugdringen van voedselverspilling is namelijk dé oplossing om klimaatverandering tegen te gaan. Dat bleek uit een rapport van Project Drawdown uit 2020. En Too Good To Go strijdt tegen voedselverspilling op elk niveau, van consument tot fabrikant tot overheid.
Doe je ook mee? Download de app hier (als je hem nog niet had).