Vega Vrijdag: tomatenomelet met za’atar en labneh
Thuiswerken en een creatieve lunch bedenken gaan niet altijd goed samen. Gelukkig zijn wij er om af en toe een steengoed lunchgerecht te suggereren, zoals deze tomatenomelet van ons culinaire zusje Culy.
Wist je dat af en toe een eitje eten goed voor je is? Daarover lees je meer in ons eerder artikel over de gezondheidsvoordelen van eieren.
Let wel: de beste keuze is altijd de biologische variant. Deze eieren bevatten namelijk geen toegevoegde hormonen en pesticiden die je hormoonhuishouding kunnen verstoren.
Eitje bij het ontbijt? Waarom witte eieren duurzamer zijn dan bruine eieren
Over de ingrediënten
Za’atar vind je gewoon bij de Albert Heijn, voor labneh moet je even langs de Turkse supermarkt. Kun je het niet vinden? Kies dan voor Griekse yoghurt, ook heel lekker. Toch raden wij iedereen aan om zelf labneh te maken.
Ontdek je meteen hoe makkelijk het is en heb je een voorraadje voor toekomstige gerechten of als dip bij groenten.
Benodigdheden voor 1 persoon:
- Scheutje plantaardige olie
- Klontje (plantaardige) boter
- 1 sjalotje, in dunne halve ringen
- 1 theelepel tomatenpuree
- 3 eetlepels San Marzano tomaten uit blik
- 2 biologische eieren
- Flinke snuf za’atar
- Zout & peper
- 1 eetlepel labneh (kant- en klaar of zelfgemaakt)
- Paar blaadjes verse munt
Tools:
- Kleine koekenpan (anti-aanbak)
Zo maak je de tomatenomelet met za’atar
Verhit de boter en de olie in een anti-aanbakpan op medium vuur. Voeg de ui toe en bak tot deze een beetje begint te zweten.
Voeg de tomatenpuree en de tomaten uit blik toe en bak nog eens 2 à 3 minuten. Kluts de eieren in een aparte kom en voeg ze toe aan de pan. Verdeel de eieren en de tomaten gelijkmatig door te roeren met een houten lepel.
Zet een deksel op de pan en zet het vuur naar een lage stand. Laat geduldig bakken tot de onderkant zichtbaar gaar is. De bovenkant mag nog een heel klein beetje sappig zijn.
Werk de omelet af met een royale snuf za’atar en wat zout en peper.
Schuif de omelet op een bord en serveer met labneh en verse munt.
Not ready to go vegan yet? 5 manieren die je dieet al klimaat-vriendelijker maken