Vega Vrijdag: tomaten-muntsoep met linzengehaktballetjes
Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat we ons eetpatroon moeten aanpassen, als we in 2050 nog alle mondjes op de aarde willen voeden. De EAT-Lancet Commision on Food, Planet en Earth houdt zich hier druk mee bezig. De commissie probeert uit te zoeken hoe we een gezond eetpatroon én duurzame voedselproductie kunnen bereiken.
Wat we daar nu al over weten, is dat we vooral een plant-based voedingspatroon willen hebben. Dat betekent rijk aan plantaardig eten en arm aan vis en vlees. Iets wat voor mens en milieu veel kan betekenen. De boodschap: eet veel groente, fruit, peulvruchten, granen en noten en eet weinig rood vlees en suiker.
Tomatensoep met munt en linzengehaktballetjes
Om dit eetpatroon lekker te maken, heeft Delicious Magazine een aantal heerlijke recepten gemaakt die perfect passen in het 2050 dieet. Dit recept voor tomatensoep met munt en linzengehaktballetjes is daar één van. Maar natuurlijk zónder echt gehakt. Dit heb je nodig:
Ingrediënten voor 4 personen
- 175 g bruine linzen
- 100 g broodkruim
- 3 el zoete paprikapasta (tatli biber, mediterrane supermarkt) of tomatenpuree
- 100 g pistachenoten, fijngehakt
- ½ bosje peterselie
- 1 teen knoflook
- 1 ei
- 3 uien
- 100 ml olijfolie
- 2 blikken gepelde tomaten
- ½ el gedroogde munt
Ook interessant: Waarom flexitariër zijn veel invloed heeft op de wereld en weinig op jouw comfort
Zo ga je te werk
Kook de linzen helemaal gaar in ruim water met zout. Laat het water verdampen of giet af.
Prak de gare linzen fijn met het broodkruim en meng er 2 el paprikapasta of tomatenpuree, de pistachenoten, peterselie, knoflook en het ei door. Breng op smaak met zout.
Kneed het gehakt goed door, daardoor bindt het beter en krijg je stevige balletjes. Vorm balletjes van het linzengehakt. Laat opstijven in de koelkast terwijl je de soep maakt.
Snijd de uien fijn. Verhit de helft van de olijfolie. Bak de uien zachtjes ongeveer 10 minuten, voeg de tomaten en rest van de paprikapasta of tomatenpuree toe en de munt.
Voeg 1 liter water toe. Kook de soep ongeveer 25 minuten op middelhoog vuur. Doe de rest van de olijfolie erbij. Voeg de laatste 5 minuten de linzenballetjes toe en warm even door.
Serveer met knoflookfocaccia of ander lekker brood (zoals dit panbrood met olijven en kappertjes).
Heerlijke vegetarische recepten
- Gnocchi met bruine boter, courgette en citroen
- Gezonde wraps met kerriebloemkool en hummus
- Snelle vegan wortelsoep met munt en dukkah
Luister nu ook naar Bedrock
Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert én gelukspsycholoog Josje Smeets.
Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify!