Vegetariërs opgelet: zo maak je tofu nou écht lekker
Tofu heeft niet bepaald een sexy imago. En toegegeven: van zichzelf heeft het inderdaad niet zo’n spannende smaak. Maar als je eenmaal weet hoe je tofu nou écht lekker bereidt, gaat er een wereld voor je open.
Tofu is een superhandige vleesvervanger en een natuurlijke bron van eiwit, ijzer en vitamine B1. Eiwitten zijn onder meer belangrijk voor het onderhouden en verstevigen van je spieren en ijzer is dan weer belangrijk voor onze rode bloedcellen. Super gezond dus, maar hoe bereid je het écht lekker?
Zo maak je tofu écht lekker
Eerst en vooral is het goed om te weten dat er twee soorten tofu zijn: firm (vaste) en silken (zijden). Firm tofu zijn vaste blokjes met de textuur van feta, silken tofu is zijdezacht en smelt weg op je tong.
Ook interessant: Vleesvervangers maak je gewoon zelf: deze video legt uit hoe je dat doet
Afhankelijk van het gerecht dat je gaat maken (en afhankelijk van jouw smaak) kies je de ene of de andere variant. Heb je nog nooit met tofu gekookt? Begin dan met de vaste variant, die is het meest praktisch.
1. De lekkerste marinades voor tofu
Tofu heeft de handige eigenschap dat het heel gemakkelijk smaken opneemt. Daarom marineer je tofu (in blokjes gesneden) altijd best een minstens uurtje van te voren, in een afgesloten bakje in de koelkast. Dit zijn onze favoriete marinades:
- Roer 1 eetlepel sambal door 1 eetlepel sojasaus. Lekker spicy en waanzinnig smaakvol!
- Zwarte bonen-knoflooksaus. Dit sausje kun je tegenwoordig gewoon bij de Albert Heijn kopen en zit bomvol smaak. Probeer het maar eens.
- De combinatie van pindakaas, sojasaus, limoensap en sambal is ook een heerlijke. Experimenteer zelf een beetje met de verhoudingen, hier kan namelijk niet veel misgaan!
- Hoisinsaus is een Aziatische saus (vegan!) die bij de Albert Heijn ligt. Van zichzelf is het al een heel lekkere marinade, maar met een scheutje gemberbier erbij wordt het al helemaal een smaakbom.
Heb je je tofu lekker gemarineerd? Bak ‘m dan aan in een laagje plantaardige olie. Op deze manier kunnen de blokjes zó op je rijstbowl, bij een (Aziatische) salade of als bijgerecht op tafel.
2. Geef het een crispy jasje
Heb je je weleens afgevraagd hoe je tofu nou zo lekker crispy maakt? Dat doe je door eerst het vocht uit de tofu te persen en vervolgens te paneren en in olie aan te bakken. Let op: gebruik hiervoor de firm (vaste) tofu, de silken variant is hier niet stevig genoeg voor.
Vocht uit tofu persen doe je door een blok tofu te wikkelen in een schone theedoek en er een zwaar voorwerp (zoals een pak suiker) op te leggen gedurende een paar minuten Als de theedoek nat is, kun je dit proces eventueel herhalen met een droge theedoek.
Must read: Overweeg je om vega(n) te worden? 5 dingen die je eerst wilt weten
Vervolgens kun je tofu paneren door 3 bakjes klaar te zetten: eentje met bloem, eentje met een geklutst ei en eentje met paneermeel of panko. Haal de blokjes eerst door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel.
Klaar? Bak de de blokjes dan in een laagje plantaardige olie aan. Tadaaa!
3. Zoek een goed recept
Natuurlijk kun je ook inspiratie opdoen uit een goed recept met tofu. In Aziatische keukens weten ze tofu namelijk heel lekker te bereiden, daar kunnen we hier nog veel van leren. Mapo tofu is bijvoorbeeld een traditioneel Chinees gerecht met stukjes tofu, (vega) gehakt en een pittige rode saus: superlekker!
Daarnaast zou je ook een vegan variant van Pekingeend kunnen maken met behulp van tofu: een Peking tofu dus! En wat dacht je van Vietnamese summer rolls met gekarameliseerde tofu, hoisin en mango?
Kortom: er zijn manieren genoeg om een op het eerste zicht saaie vleesvervanger op een spannende manier te bereiden.
Meer vega(n) inspiratie?
- Vega Vrijdag: ricottaballetjes met cantharellen en salie
- Steeds meer vleesvervangers in plaats van een lapje vlees: multinationals doen mee
- Dit zijn de gezondheidsvoordelen van minder vlees eten