Vega Vrijdag: in kurkuma-boter gebakken toast met tomatensalade
Met dit eenvoudige recept voor in kurkuma-boter gebakken toast (van zusje Culy) zetten we één van onze favoriete specerijen in de kijker. Kurkuma geeft namelijk niet alleen een mooi geel kleurtje aan gerechten, het heeft ook waanzinnig veel gezondheidsvoordelen.
Zo werkt kurkuma ontstekingsremmend en draagt het bij aan een gezonde spijsvertering. Ook goed om te weten: een onderzoek in het European Journal of Nutrition suggereert dat kurkuma goed werkt ter preventie en behandeling van obesitas-gerelateerde chronische ziektebeelden, insuline resistentie, hyperglykemie, hyperlipidemie en andere metabolische storingen. Kortom: alle reden om vaker een snufje kurkuma toe te voegen aan je eten, zoals in deze toast.
In kurkuma-boter gebakken toast met tomatensalade
Tip: wil je de toast vegan maken? Het enige dat je hoeft te doen is de roomboter vervangen door een plantaardig alternatief. Handig!
Must read: Dit is waarom het toevoegen van kurkuma aan je dieet een goed idee is
Ingrediënten voor 2 personen
- 3 plakken stevig brood, liefst zuurdesem
- 4 eetlepels gezouten roomboter
- 1 theelepel gedroogde kurkuma
- 400 gram rijpe tomaten
- Handje koriander, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 2 theelepels ingelegd mosterdzaad (gekocht of zelfgemaakt)
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout & peper
Ook handig: Ben je net vegan? 7 belangrijke tips voor beginners
Voor de frisse tomatensalade
Verwijder de kern van de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Schep ze in een zeef om met een theelepel zout en laat ze ongeveer 20 minuten uitlekken. Het vocht van je op in een kommetje onder de zeef. Niet weggooien: dat is goddelijk door een risotto of in een saladedressing.
Meng de tomatenblokjes met de fijngehakte koriander, de ingelegde mosterdzaadjes, een eetlepel olijfolie en peper en zout. Voeg ook een geraspte teen knoflook toe en meng goed.
Toast in kurkuma-boter
Snijd het brood in 3 dikke plakken en halveer die, voor zes mooie stukjes toast.
Smelt de roomboter in een grote pan (alle toast moet er het liefst in passen. Zo niet, bak de toast dan in twee keer). Zodra de boter bruist, voeg je de kurkuma toe. Leg het brood in de kurkuma-boter en laat het aan elke kant in ongeveer 1,5e minuut goudbruin en knapperig bakken.
Laat de toast even uitlekken op een stuk keukenpapier en schep de tomatensalade erop. Eet meteen op.
Meer vega recepten?
- Vega Vrijdag: tostadas met zwarte bonen en radijsjes
- Vegan ravioli met kaas-walnotenvulling, paddenstoelen en groene kruidenbotersaus
- Vegan Vrijdag: winterse salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel