Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Vriendschap 19 dec 2024
Leestijd: 3 minuten

Psycholoog: zo maak je vrienden als volwassene

Vriendschappen maken als volwassene is lastig. Mensen zijn druk met werk en het lijkt soms wel alsof iedereen om je heen al zijn of haar vriendengroep heeft. Als dit voor jou herkenbaar klinkt, ben je niet de enige. Toch zijn vriendschappen volgens psychologen de basis voor een langer, gelukkiger en gezonder leven. Maar hoe maak je nu vrienden als volwassene? Een psycholoog geeft tips.

Zet een kind in een speeltuin en hij zal binnen no time tientallen vrienden hebben gemaakt. Helaas werkt dat bij volwassenen net iets anders. Toch is het niet onmogelijk om op latere leeftijd nog vrienden te maken – vooral met deze tips.

Vrienden maken als volwassene

Ooit gehoord van psycholoog Robert Waldinger? Deze expert leidt momenteel het langste psychologische onderzoek ooit. In het 85-jarige onderzoek vraagt Waldinger aan meer dan 2000 deelnemers: ‘Wat maakt een goed leven?’ Wat blijkt tot nu toe? Vriendschappen spelen een belangrijke rol.

Een fijne langdurige vriendschap sluiten is makkelijker gezegd dan gedaan, geeft Waldinger toe in de Mindbodygreen podcast. Toch zijn er een aantal dingen die kunnen helpen bij het sluiten van een langdurige, betekenisvolle vriendschap.

Casual is oké

Bij belangrijke vriendschappen denken we meteen aan diepe relaties met mensen die we zorgvuldig uitkiezen op basis van hun persoonlijkheid, hobby’s of andere kenmerken. Diepe relaties zijn zeker belangrijk, maar onderschat niet de waarde van kleine dagelijkse interacties. Deze kunnen namelijk net zo belangrijk zijn.

Mensen die je dagelijks ziet, maar niet per se heel goed kent, hebben vaak een grotere impact dan je denkt. Een buurman waar je een praatje mee maakt, de barista waar je dagelijks een koffietje haalt, of die persoon in de gym waar je wekelijks mee traint; het lijken geen diepe connecties, maar volgens onderzoek kunnen deze momenten heel belangrijk zijn. Steek er dus tijd in en wie weet bloeit deze interactie wel uit tot een mooie vriendschap.

Bezoek vaker dezelfde plekjes

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe vriendschappen, moedigt Waldinger je aan om vaker naar dezelfde plekken te gaan. Zo heb je de kans om dezelfde mensen tegen te komen. Het wordt dan makkelijker om een praatje te maken en een connectie aan te gaan. Juist deze casual connecties kunnen uitbloeien tot iets moois.

Zijn advies gaat hand in hand met het vinden van een gevoel van betekenis. Als je iets doet waar je echt om geeft — zoals vrijwilligerswerk, tuinieren, een boekenclub of zelfs een bowlingteam — is de kans groot dat je mensen ontmoet die dezelfde interesses hebben. “Je hebt iets gemeen, en je zult waarschijnlijk vaker met elkaar in contact komen,” voegt hij toe. “Het maakt niet uit wat het is. Zoek gewoon iets wat je leuk vindt en kijk of je het samen met anderen kunt doen.”

Koester de relaties die je hebt

Wanneer je op zoek bent naar vrienden, hoef je niet per se nieuwe mensen te ontmoeten. Koester de connecties die je hebt en steek energie in deze relaties. Wedden dat tenminste één van deze oude contacten kan uitbloeien tot een mooie vriendschap?

“We nemen vaak aan dat relaties vanzelf wel goed komen,” voegt Waldinger toe. Maar vergis je niet: zelfs de diepste en langste relaties hebben af en toe wat onderhoud nodig. “Het blijkt dat vriendschappen verwelken en sterven, niet omdat er iets mis is met de relatie, maar omdat ze simpelweg verwaarloosd worden,” zegt hij.

Zou jij ook wel wat gemakkelijker vrienden willen maken? In dit artikel kijken we naar gewoonten die mensen gemeen hebben die er in slagen om makkelijk nieuwe vriendschappen te sluiten. Of je nu introvert of extravert bent, met een paar simpele gewoonten kun je je sociale kring vergroten en nieuwe vriendschappen opbouwen. 

Emigreren naar een ander land: zo blijf je in verbinding met familie en vrienden 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️