Perfectionisten opgelet: 5 tips tegen perfectionisme
Ben jij een ware perfectionist? Is jouw werk niet af totdat – je raadt het al – alles perfect is? Het lijkt misschien in eerste instantie een goede en zelfs handige eigenschap, maar we helpen je helaas uit die droom. Perfectie is namelijk alles behalve perfect. Het karakter van een perfectionist heb je misschien van nature, maar toch kan je perfectionisme verminderen.
In een eerder artikel leggen we ondermeer uit waar perfectionisme vandaan komt. Hoe paradoxaal het ook klinkt, perfectionisme ontstaat vaak uit onzekerheid. Het idee dat jij niet goed genoeg bent, creëert een bepaalde bewijsdrang. Op die manier wordt perfectionisme een manier van controle krijgen op een situatie. Je zult je pas voldaan voelen wanneer je een taak tot in de perfectie hebt volbracht. En guess what, vaak is dat helemaal niet haalbaar, laat staan dat het überhaupt nodig is. Perfectionisme is eerder een illusie dan een realistische doel. Wanneer je ruimte creëert voor vertrouwen in jezelf, is die perfectionisme nergens meer voor nodig. Sterker nog, je kan er een boel van leren.
Tips tegen perfectionisme
De angst om fouten te maken, maakt dat een perfectionist alles denkt onder controle te hebben zolang ‘ie maar hard genoeg werkt. Da’s echter geen slechte eigenschap, de perfectionist wil immers het beste uit zichzelf halen. Het wordt pas een issue als de perfectionist ook controle wilt houden op de uitkomst van al het harde werk. Daarom deze 5 praktische tips tegen perfectionisme.
1. Kijk anders naar perfectie, want perfectie = imperfect
Realiseer je eerst dat perfectie júíst imperfect is. Sorry, maar helaas, het is toch echt zo. Ga maar na: alle moeite, energie, tijd en stress die je kwijt bent om te zorgen dat je die ene taak uitmuntend volbrengt, weegt vaak helemaal niet op tegen de uitkomst. Waar je overigen vaak helemaal geen controle op hebt. Sorry, again. Je bent uit op een situatie die misschien helemaal nooit zal plaatsvinden. Je bent als perfectionist dan ook het perfecte slachtoffer voor een burn-out of depressie, schreven we eerder.
Lees ook: 5 self-care technieken wanneer je in een (beginnende) depressie zit
Kijk er eens zo naar: als je álles tot in perfectie wilt uitvoeren, zal dat je misschien weerhouden van het beginnen van nieuwe dingen of het trots kunnen zijn op kleine overwinningen.
2. Ontdekt de schoonheid van imperfectie
Bij de zoektocht naar geluk, komen we vaak terecht bij de Japanse cultuur. Daar bestaat onder andere de term Wabi Sabi, dat zoiets betekent als: de schoonheid van imperfectie. Daar bestaat perfectie niet. Ze denken niet in het verleden of aan de toekomst, maar wat er nu gebeurt, dát is belangrijk. Dat betekent dat er altijd ruimte blijft om te groeien en ontwikkelen. Scheelt dat even, want als perfect niet bestaat, hoef je er ook niet naartoe te werken. Pff, is dat even een opluchting.
3. Jij en je fout zijn 2 verschillende dingen
Probeer jezelf los te zien van je werk en je fouten. Fouten zijn onvermijdelijk. Als je op werk een fout maakt, betekent dat niet jij als mens gefaald hebt of erger nog: gefaald bent. Mensen maken fouten. Sterker nog: fouten maken is leuk! Dat brengt ons meteen naar tip 4.
Must read: Zo tackel je perfectionisme (en waarom dat nodig is)
4. Fouten maken is leuk, geniet ervan
Dit klinkt misschien als een valse viool in de ogen van een ware perfectionist. Maar er zijn weinig dingen waarvan je zoveel van kan leren als het maken van fouten. Door iets te doen waar je achteraf niet blij mee bent, wordt je brein getriggerd een oplossing te bedenken. Je prikkelt je brein om een nieuwe weg in te slaan en het signaal af te geven: oké, dit wil ik dus niet nog een keer. Weer iets uitgesloten en dus geleerd. Score! Dat maakt het leven een stuk makkelijker dan van tevoren al het priegelwerk te doen en alle mini-foutjes proberen te voorkomen. En fouten maken is best leuk. Als je alles in één keer kan, is er weinig leuks meer aan.
5. Vind een middenweg
Perfectionisten hebben er nogal een handje van om te denken in extremen. ‘Als ik er niet voor 100 procent voor ga, kan ik het net zo goed niet doen,’ is dan de gedachte. Probeer tip 3 goed in je oren te knopen en zie fouten als een leerproces. Dat je nu weet dat je niet overal de beste in hoeft te zijn, betekent namelijk ook niet dat je helemaal nergens meer je best meer voor hoeft te doen.
Je best doen en een perfect resultaat proberen af te leveren zijn echter 2 verschillende dingen. Of, zoals mijn moeder altijd wijs zei: “meer dan je best kan je niet doen en je best, dat is goed genoeg.”
Maar, laten we niet vergeten dat perfectie niet alleen maar tegen je kan werken. Wanneer je nauwkeurig werk doet zoals een chirurg bijvoorbeeld, is een gezonde dosis perfectionisme niet misplaatst. Maar, heb jij de neiging de uitkomst van jouw inzet te controleren, dan wordt het misschien tijd om te kijken of je het beter iets rustiger aan kan doen en deze tips goed in je oren te knoopen. Geintje. knopen.
Luister nu ook naar Bedrock
Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.
Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!